Hírek – FŐKERT Nonprofit Zrt.

A Budapesti Városvédő Egyesület akcióinak egyike volt a 80-as évek második felében a Fővárosi fák nyári védelmére való felhívás. A mondanivaló azonban ma is aktuális: így is tehetnek a városlakók a környezetükért, a városi fák megmentéséért.

A FŐKERT munkatársai a legmelegebb nyári napokon is rendszeresen öntözik, gondozzák a budapesti faállományt, azonban most Önök is tehetnek a lakókörnyezetükben, munkahelyükön, iskolák stb. környékén lévő fákért, azok időnkénti öntözésével.

“Kérjük Önöket, mentsék meg a házuk előtt szomjazó fákat!”

Kép: http://varosvedo.hu/2018/07/31/szomjaznak-az-utcai-fak-1987/

Megosztás

A hőségriadóra és a tartósan magas UVB sugárzásra tekintettel Társaságunk vezetése a következő intézkedéseket rendelte el a területeken dolgozó munkatársai számára: a munkaidő korábbi, hűvösebb órákban való kezdése, délelőtt 11 órától a tűző napon való munkavégzés tilalma, óránkénti 10 perc pihenőidő árnyékban illetve hűvösebb helyiségben, korlátlan ivóvíz fogyasztásának biztosítása, a fej és a szem védelmére szemellenzős sapka biztosítása illetve minimum két fő szükséges a szabadtéren történő munkavégzéshez. A fenti intézkedések a hőségriadó visszavonásáig érvényesek.

Megosztás

A rendkívüli hőség miatt 2018. július 29. (vasárnap) déltől országosan életbe léptetik a vörös kódot – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra már csaknem az egész országra – így Budapestre is – figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt. A napi középhőmérséklet helyenként a 27 Celsius-fokot is meghaladhatja. Az előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 18-23, a legmagasabb 29-35 fok között alakul. Hétfőn és kedden tovább fokozódik a hőség.

A kormány honlapján közzétett protokoll szerint “vörös kód” idején a bentlakást nyújtó szociális intézmények a fenntartó típusától, ellátási területüktől, az általuk ellátott célcsoporttól és a rendelkezésre álló üres férőhelytől függetlenül, a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül (a regionális diszpécserszolgálat jelzésére) fogadják azokat az utcán élő embereket, akiknek az elhelyezése hajléktalanellátó intézményekben nem megoldható.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. nem csupán zöldterületek fenntartásával és megóvásával foglalkozik, hanem az épített környezeti elemként definiált ivó-, dísz- és szökőkút üzemeltetéséért is felel. Április közepétől-október végéig működtetik a kiemelt zöldfelületeken, parkokban, játszótereken található több mint 100 szökőkutakat, díszkutakat, csobogókat, ivókutakat.

A FŐKERT a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli. Kérjük a lakosságot, hogy amennyiben megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 80 277 275-ös ingyenesen hívható zöldszámon, vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen jelezni szíveskedjenek, hogy a hibát mihamarabb kijavíthassák a szakemberek.

Táraságunk kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű! Amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére.

A FŐKERT dolgozói folyamatosan öntözik a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről – szükség esetén naponta többször is – gondoskodnak.

A parki, köztéri szökőkutakban a fürdés tilos, ezért kérünk mindenkit, hogy nagy hőség esetén se használják a szökőkutakat fürdőzésre!

A hőség idejére vonatkozó hasznos információkat olvashat a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján, itt: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_hoseg_tanacs

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán, itt: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_hoseg

 

Megosztás

Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer. A folyamat gépesítésével a hibaszázalék csökkent, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot.
A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel is rendelkezik.

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

Mikor ültethetünk, illetve ültethetünk át nagy, akár 8-10 méter magas fát?

Új építkezés, beruházás során: 
Ha egy nagyobb méretű fa nem maradhat a helyén és lehetőség van az átültetésre, fel kell mérni az adott helyzetet. Megéri az átültetés? Mekkora a fa értéke? Mennyi az átültetés költsége? Túléli-e a fa az ültetést? Ezen tényezők elbírálása mindig egyedi. Sokszor nagy esély van az egészséges fák megmentésére, azonban vannak fajtól és gyökértípustól függő fák, melyeknek igen kicsi az átültetés lehetősége és eredményessége.

Faiskolában előnevelt alapanyagból való nagyméretű fa ültetése során:
A faiskolában megfelelően előnevelt, többször átültetett illetve visszavágott fákat akár 25-30 cm törzsátmérő és 8-10 m magasság esetén is biztonságosan lehet ültetni. Ez a folyamat eltér a hagyományos földlabda módszertől. Nincs külön földlabdázógép, daru és egyéb földmunkagép, nem mozog ki a fa a földlabdában, hanem egy gép emeli át a fát a helyéről, szállítja és ülteti el új helyére rövid időn belül.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. idősfa-átültető gépe:

Az elmúlt időszakban Budapest szerte többször zajlottak olyan építési-, fejlesztési beruházások, melyek a meglévő faállomány egy részének elkerülhetetlen kivágásával jártak. Annak érdekében, hogy kivágandó fák száma csökkenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg 2017. decemberében. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, melyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa-átültetéseket.

Az idősfa-átültető gép alkalmazásával lehetőség nyílik arra, hogy azokat a fákat, melyeknek egészségi állapota lehetővé teszi, biztonsággal átültesse a FŐKERT a Főváros más – termőhelyi adottságokat tekintve arra alkalmas – pontjára. Így megőrizhetőek ezek a még átültethető, megfelelő egészségi állapotban lévő idős fák, melyek biológiai értékének pótlása csak több évtized múlva lenne megvalósítható, hiszen az új ültetésű növendék fák zöldtömege csak hosszú évek múlva éri el a kivágott idős fák zöldtömegét. A fák városi környezetben való nevelése az egyre terheltebb környezet miatt egyre hosszabb időt és költségráfordítást igényel, így az idős fák nehezen pótolható értéket képviselnek. A Fővárosi Kertészet számára elengedhetetlen minél több idős fa megmentése, akár átültetéssel is.

A faátültető gép méretei és teljesítménye:

A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy háromtengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak, akár parkokon belül, sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. A megfelelő technikai paramétereken túl a beszerzés során igen fontosnak tartottuk, hogy a gépjármű, motorikusan is megfeleljen a legújabb európai környezetvédelmi normák betartásának. A gép méretei és teljesítménye igen impozáns, hiszen közel 10 méter hosszú, 2,5 méter széles és a rajta lévő, éppen ültetésre váró fával együtt akár 26 tonna is lehet. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint 2 m³.

Kontakt:

FŐKERT Nonprofit Zrt. 1073 Budapest, Dob utca 90.

Tel.: +36 20 334 0477

kommunikacio@fokert.hu

 

Megosztás

A Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivataltól Társaságunkhoz érkezett határozat alapján a VII. kerület, Dózsa György úti fasorban veszélyelhárítási munkálatokat kezdünk 2018. július 25-én. A munkálatok során tapasztalt körülmények és állapotjellemzők határozzák meg a veszélyelhárítás mértékét, azaz, hogy teljes fakivágást vagy a koronában történő beavatkozást végzünk.

Türelmüket és megértésüket köszönjük!

Megosztás

Bekerültek a Budapest Dal zeneszámai is a margitszigeti zenélő szökőkút kínálatába és minden nap 18.00 és 18.20 között hallhatóak.

Budapest Dal 2018 címmel írt ki pályázatot a Fővárosi Önkormányzat, keresve a főváros hangját és támogatva az olyan dalok megszületését, amelyek visszaadják a város hangulatát. A pályázat keretein belül 11 ismert előadót kértek fel, hogy írjanak egy dalt, amelyet fővárosunknak dedikálnak. A dalszerző pályázat minden zenész és énekes számára nyitott volt, végül a szakmailag elismert, független szakértőkből álló zsűri és a közönség közösen döntött Budapest Daláról. A megmérettetést követően valamennyi szerzemény felkerült egy közös zenei albumra, amelyből a margitszigeti zenélő szökőkúton, egész nyáron a következők hallhatóak:

Freinreisz Károly: I love Budapest
Caramel: 1873
Király Viktor: Király utca
Benji: Bárhol járok (Budapest Dal közönségdíj)
Charlie: Szerelmek városa
Keresztes Ildikó: Ahol a város őrzi a Dunát
Závodi – Berkes: Óriáskerék – (Budapest a fiatal tehetségekért program különdíj)
Radics Gigi: Budapest szerelem – (Budapest Dal 2018 nyertes)

A Budapest Dal szakmai zsűri és a közönség közös döntése alapján Radics Gigi „Budapest szerelem” című dala lett a győztes, ami egy éven át fogja viselni a „Budapest dala” címet. A közönségdíjat Benji „Bárhol járok” című felvétele kapta, a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját pedig a Zavodi-Berkes Olivér duó nyerte el az „Óriáskerék” című szerzeménnyel.
Radics Gigi nagyon boldog, hogy megnyerte a Budapest Dalt, és a fővárost képviselheti a „Budapest szerelem” című számával. „Különösen büszke vagyok erre a szerzeményre, hiszen a dalt édesapámmal közösen írtuk. Továbbá nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Margitszigeti szökőkút egész nyáron játszani fogja a dalunkat, mely így eljut mind a budapesti, mind a külföldi látogatókhoz.” – mondta a fiatal énekesnő.

A siker és a nagy érdeklődésre való tekintettel a városvezetés döntése értelmében a dalok immáron a margitszigeti zenélő szökőkút daljátékának műsorába is bekerültek. A város zöld szívében, egyedülálló környezetben élvezhetjük minden nap koraeste a város ihlette dalokat.

Megosztás

Aki az utóbbi időszakban nyitott szemmel jár zöldterületeinken, könnyen észrevehette, hogy számos platánfa körül elhullajtott kéregdarabokat lehet találni. Méretük kisebb-nagyobb lehet, helyenként egészen nagy, összefüggő felületekről válnak le darabok. Mi lehet a jelenség oka? Ezt a kérdést tisztázzuk az alábbi cikkben.

Kevés kivételtől eltekintve a parkokban található platánjaink az Észak-Amerika mocsaras részeiről származó nyugati platán (Platanus occidentalis) és a Közel-Kelet, Mediterráneum középmagas hegységeiből származó keleti platán (Platanus orientalis) hibridjei. A kérgük ezért rendkívül változatos.

A keleti platán ritkás lombú, levele szeldelten karéjos, kérge apró lemezekre töredezik, sok évig, akár évtizedekig a törzsön és a vázágakon marad, hiszen eredeti élőhelyén a fás részeket védeni kellett a tűző napsütéstől. A nyugati platán sűrű lombú, levélzete tenyeres karéjú, a kéreglemezek csak néhány évig fedik a fás részeket, 2-5 évenként nagy lemezekben válnak le.

Azok a fák, amelyek hibridizációja során mindkét szülő tulajdonságaiból örökölték a kérgük szerkezetét a két kéregtípus közötti átmenetet képviselik. A fák a kérgüket a fatest vastagodásának (az évgyűrűk növekedésének) mértékében szórják le, a fás részek vastagodását a talaj tápanyagtartalma és a tavaszi csapadékmennyiség határozza meg.

A parkjainkban található platánok közül azok, amelyek kérgüket a nyugati platán genetikai állományából örökölték, az ideihez hasonló csapadékos tavaszon a fatest jelentős vastagodásának köszönhetően nagy felületen hullajtják el az elhalt kéregdarabokat. A jelenség nem kóros, sőt, növényvédelmi szempontból kifejezetten hasznos is, mert a platán-csipkéspoloska (Corythucha ciliata) az elhalt, felvált szélű kéreglemezek alá bújva telel át, tehát ha nincs hová bújnia, jóval kevesebb egyed éli túl a telet.

A hibrid fafajokra jellemző, hogy nem azonos arányban érvényesül az egyes növényrészeken az egyes szülők dominanciájának aránya, tehát könnyen találkozhatunk olyan platánnal, melynek a kérge a nyugati platánéhoz, a levele pedig a keleti platánéhoz hasonlít jobban.

 

Megosztás

Nagy sikerrel zárult a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, Budapest Főváros és a FŐKERT Nonprofit Zrt. együttműködésében a 2018-as Budapesti nyári művészeti tábor, melynek fő tematikája a rovarhotel volt.

A táborban 8 és 14 év közötti gyerekek vettek részt, akik csoportmunka keretében dolgoztak a rovarhotelek kitalálásán és megvalósításán. De mik is azok a rovarhotelek? Természetes és környezetbarát anyagokból készülő, rovaroknak szánt lakhelyek. A város legkisebb lakói költözhetnek bele és itt élhetnek, táplálkozhatnak, szaporodhatnak. Az építmények megvalósításához kizárólag természetes anyagok kerültek felhasználásra. Az építmény azért is különleges, mert hasznossága mellett művészi alkotásként is értelmezhető. A bal oldali rekeszekben mindig a rovarok igényeinek megfelelő, általuk használatba vehető hotelek kerültek kialakításra, a jobb oldali fakkokban pedig a táborozók egyedi elképzelésük szerint alakítottak ki lakásbelsőket, mikrovilágokat, amelyeket a rovarok ugyancsak birtokba vehetnek. A tábor végén a rovarhotelek a Margitszigetre, a Rózsakert mögötti területre kerültek.

Megosztás

A FŐKERT Nonprofit Zrt. megkezdte a budapesti parkok és fasorok platánfáinak permetezését.

A platánfák permetezése elsősorban a platán-csipkéspoloska elleni védekezésre szolgál, mely kártevő minden évben rendszeresen fellépve a platán legjelentősebb károsítója. A mintegy 3-4 mm nagyságú kártevő szívogatása következtében a fák lombozata sárgul, az asszimiláció korlátozódik, a növények ellenálló-képessége csökken, hosszabb távon a fák pusztulásában is jelentős szerepet betölthetnek.

A platán-csipkéspoloska lakossági oldalról is problémát okozhat, mivel a lakóházakhoz közeli platánfákról a telelésre vonuló egyedek gyakran az épületek ablakába húzódnak. A kártevő az emberre nem veszélyes, jelenléte azonban zavaróvá válhat. Védekezésre közterületen felhasználásra engedélyezett rovarölő szereket használunk, melyek kontakt és felszívódó hatással rendelkeznek. A permetezések során nem csak az áttelelő platán-csipkéspoloskák – melyek a következő évi fertőzések alapja –, hanem a platánfákon az utóbbi időben nagymértékben megtalálható amerikai lepkekabócák számát is jelentősen csökkentjük. Figyelembe véve az egyre több helyen megjelenő lisztharmat, valamint apiognomóniás fertőzéseket is, a rovarölő szeres permetezéssel egy menetben gombaölő szert is kijuttatunk.

Megosztás