A Budapest XIII. kerületi Pozsonyi úton a FŐKERT Nonprofit Zrt. előre tervezett, az utca több szakaszára kiterjedő faápolási munkákat végeztet szerződött faápolási munkákra szakosodott partnerével. A Pozsonyi úti területet a FŐKERT 2012-ben vette át a XIII. kerületi önkormányzattól kezelésre. Azóta folyamatosan érkeznek önkormányzati és lakossági megkeresések gallyazási, ifjítási munkák elvégzésére a területen, amely igényeket is figyelembe véve zajlanak most a munkák.

Társaságunk kezelésébe Főváros szerte mintegy 183 ezer fa tartozik. Jelenlegi kapacitásainkkal – beleértve az alvállalkozóink által végzett munkavégzéseket is – évente mintegy 22-24 ezer fán tudunk beavatkozásokat elvégezni. Ebből következik, hogy átlagosan 7-8 évente kerül sor egy-egy fa esetében beavatkozásra. Ezen okból kifolyólag gyakran a lakosság számára valóban drasztikusnak tűnő beavatkozásokat is el kell végeznünk egy-egy fán, fasoron annak érdekében, hogy azok biztonsággal állományba tarthatók maradjanak a következő években. A munkafolyamatok hatékonyságának elősegítése érdekében a FŐKERT rendszerint alvállalkozókat is megbíz bizonyos munkafázisok elvégzésével, csakúgy, mint jelen esetben a Pozsonyi úton is.

A Pozsonyi út Radnóti utca és Bessenyei utca közötti szakaszán lévő területen Társaságunk kizárólag közlekedési űrszelvény biztosítási gallyazási munkákat végeztet. A munkálatok célja az épületek alsó szintjén a benapozottság elősegítése. A Radnóti utca Pozsonyi út kereszteződésében lévő szakaszon a FŐKERT három darab japánakácon ifjítási munkákat végeztetett, melyet a fák egészségi állapota tett szükségessé. Ezeket a drasztikusnak tűnő, ám de szükséges szakmailag indokolt beavatkozásokat a fák jól tolerálják. A beavatkozás során a beteg, elhalt, bekorhadt ágak eltávolítását, illetve a statikai okok miatt szükségessé váló ágak eltávolítását végzik el szakembereink. Egy–egy gallyazási, ifjítási munka következtében a fák viszonylag gyorsan megújulnak, regenerálódnak.

Fontos hangsúlyozni, hogy a FŐKERT sosem végez nagyobb mértékű gallyazást, ifjítást, mint amennyit a fák állapota illetve a közvetlen balesetveszély elhárítása feltétlenül indokol. Fakivágási munkát Társaságunk a területen nem végzett.

A faápolási munkák megkezdése előtt munkatársaink minden esetben szakmai szempontból előzetesen felmérik a fasor, illetve az adott faegyed állapotát és az eredményeknek megfelelően határozzák meg és ütemezik a feladatokat.

Megosztás

Tájékoztatjuk a belvárosban közlekedőket , hogy 2018. június 15-én 6.00 és 14.00 óra között a VI-VII-VIII. kerület, Teréz körút-Erzsébet körút-József körút (Nagykörút) Pál utca és Szondi utca közötti szakaszán mindkét forgalmi irányban Társaságunk munkatársai űrszelvény gallyazási munkálatokat végeznek, ezért esetenként a forgalmat akadályozhatják. Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Megosztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedd este és szerdán napközben heves zivatarok, zivatarrendszerek és erős széllökések várhatók. Kérjük, hogy a parkokban, zöldterületeken óvatosan közlekedjenek és ha tehetik ne parkoljanak közvetlenül fák alá.

 

HŐSÉG, MAJD HEVES ZIVATAROK, ZIVATARRENDSZER(EK)!

KEDD: Délutánig helyenként (elsősorban északkeleten és északnyugaton) alakulhatnak ki zivatarok.

Késő délutántól, kora estétől nyugat, délnyugat felől zivatarrendszer lép az ország légterébe, amely kelet északkelet felé halad, és éjszaka átvonul az országon.

Heves zivatarokra is számítani kell, amelyeket – akár nagyobb területen – károkozó szélroham (> 90-100 km/h), nagy méretű jég (2-5, kis eséllyel > 5 cm) kísérhet. Felhőszakadás (> 30, néhol > 50 mm) is valószínű.

SZERDA:

Napközben több helyen várható zivatar, amelyet felhőszakadás (>30, néhol > 50-60 mm), jégeső (jégméret akár 2, 3 cm körül) és erős vagy viharos (50-75, esetleg > 80 km/h) szél kísérhet.

HŐSÉG: Az ország déli felén ma 25, 26 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet, szerdára megszűnik a kánikula.

2018.06.12. 10:15 Országos Meteorológiai Szolgálat

Megosztás

Nagy sikerrel zárult az immár 6. alkalommal megrendezett családi- és sportnap, a “Tedd Meg MAgadért!”. A rendezvényre látogatók változatos sport- és szabadidős tevékenységekben vehettek részt, továbbá közműcégek standjai, táncbemutatók, koncertek, és ügyességi játékok is színesítették a programot.

Fotók: Szabó Zoltán

Megosztás

FŐKERT HÍRLEVÉL – MARADJUNK KAPCSOLATBAN! VÁRJUK VISSZAJELZÉSÉT!

Eddig is igyekeztünk kétheteti rendszerességgel hírlevélben tájékoztatást adni a munkánkról, illetve értesítést, meghívót küldeni a FŐKERT tevékenységével, aktuális programjaival kapcsolatban mindazoknak, akik partnereinkké váltak, akik feliratkoztak a címlistánkra, akik érdeklődtek a munkánk iránt. Reméljük eddig is hasznosnak tartotta az értesítések segítségével gyorsabban elérhető aktuális tartalmakat és a jövőben is igénybe szeretné venni ezt a szolgáltatást.

Személyes adatainak védelme számunkra eddig is fontos volt. Ezt az adatkezelési biztonsági szintet most még magasabb szintre emeltük. Frissítettük adatvédelmi szabályzatunkat, mely így bővebb tájékoztatást nyújt arról, hogy az FŐKERT Nonprofit Zrt. hogyan védi adatait, és arról is, hogy hogyan élhet az adataihoz fűződő jogaival. Kattintson ide a frissített Adatkezelési Tájékoztató elolvasásához.

Amennyiben Ön hírlevél feliratkozónk és a jövőben is szeretne rólunk hallani és tudni, kérjük erősítse meg ezt felénk egy egyszerű email formájában. Akár csak annyi üzenet, hogy Igen, maradok a levelező listán már nekünk jelzés arra, hogy kapcsolatban maradhatunk. A visszajelzés hiánya a GDPR szerint nem beleegyezés, így ha nem kapunk visszajelzést, akkor nem tudjuk az aktuális híreinkről tájékoztatni és sajnálattal, de törölnünk kell a levelezőlistánkról.

Hírlevelünkre ezen a linken keresztül is feliratkozhat. Amennyiben a hírlevelünket nem akarja a jövőben megkapni, leiratkozhat szintén egy válasz e-mail formájában, vagy a későbbiekben a hírlevél láblécén található leiratkozó linkre kattintva.

Megosztás

A FŐKERT Nonprofit Zrt. ismét részt vesz a Tallinni Virágfesztiválon, melyet már 10. alkalommal rendeznek meg. Az idei év témája “Jókivánságok a virágok nyelvén”, ehhez kapcsolódóan egy “interaktív játszókertet” épített a magyar színeket képviselő FŐKERT. A 12 biciklikerékre erősített, pörgethető szerencsekerék-virágokon pozitív üzenetekkel találkozhatnak a látogatók. A X. Tallinni Virágfesztivál installációi 2018. augusztus végéig tekinthetők meg.

Megosztás

A “Hív a Duna!” Gróf Széchenyi István Tízevezős Amatőr Regatta és Országos Egyetemi Bajnokság keretében 2018. május 13-án, a Margitszigeten a FŐKERT csapata a céges versenyzők közül az előkelő 3. helyezést érte el. A verseny egyik beharangozója a jövő évi Budapest Európa Sport fővárosa rendezvénysorozatnak, továbbá a Közlekedés Kultúra Napja alkalmából a sportszerű vízi közlekedésnek a hirdetője és megvalósítója.

Megosztás

A FŐKERT Nonprofit Zrt., Budapest Főváros Önkormányzata Sportosztályával karöltve rendezi meg ismét a „Tedd Meg MAgadért!” nagyszabású, ingyenes, környezettudatos családi- és sportnapját 2018. június 2-án, szombaton, délelőtt 10 órától este 22 óráig, a Margitszigeten.

Színes programokkal várjuk az érdeklődőket, lesz közösségi virágültetés, zöld jövő, színpadi programok, koncertek, közműcégek standjai, kézműves termékek, street food sétány, parkmozi, csapat- és egyéni sportprogramok. Az idei családi nap különlegessége, hogy egy igazi piknik hangulatot varázsol a Margitszigetre.

A rendezvény a minden évben június 5-én tartott környezetvédelmi világnaphoz csatlakozik. A környezetvédelmi világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együttgondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét.

A rendezvényen bemutatkoznak Budapest közművállalatai is, akik mind stratégiai céljuknak tűzték ki a fenntarthatóságot, a környezettudatos személet terjesztését és az edukációt. A látogatók hasznos információkkal és érdekességekkel gazdagított szórakoztató- és sportprogramokon is részt vehetnek a nyárköszöntő, ingyenes rendezvényen a Margitszigeten.

További információ és részletes programok:

Tedd meg MAgadért! – családi nap a Margitszigeten

Megosztás

Az egyesület munkáját értékelték a Liget Köztársaság Egyesület 2018. május 8-án tartott évi rendes közgyűlésén, melynek a Fővárosi Állat- és Növénykert hamarosan megnyíló Holnemvolt vára adott helyszínt.

A napirendi pontok között szerepelt az egyesület 2017. évi beszámolójának megvitatása mellett a legutóbbi taggyűlés óta eltelt időszak értékelése, valamint a résztvevők beszámolókat hallgathattak meg többek között a Szépművészeti Múzeum elmúlt évi főbb eseményeiről vagy éppen a Városliget táj- és kertépítészeti fejlesztéseinek aktuális helyzetéről.

http://cityparkbudapest.hu/

 

Megosztás

A FŐKERT Nonprofit Zrt. az idei évtől megkezdte a vadgesztenyefák injektálásos védelmét. A fainjektálás során a szakemberek a fák törzsébe juttatják a rovarölő szert, ami a fatestben a gyökér felől a lombkorona irányába szállítódó vízzel keveredik és így a fa leveleibe is eljut. Egy permetezéssel nehezen megvédhető területen, a Budapest II. és XII. kerület, Szilágyi Erzsébet fasorban kezdődött el a fák injektálása.

Az eljárás során a legkisebb sérüléssel járó fúrásmentes technológiát alkalmazzák a fák törzsének minimális sebzéséért. A kezelés 95 százalékos védelmet biztosít, aminek a kezelést követő évben is biztos hatása van. Minimális rágás után a tojásból kikelő lárvák táplálkozása leáll, ezt követően azok elpusztulnak. Ezek a kezdődő aknák csak mikroszkóppal láthatóak, így elmarad a nyár végi lombhullás. A fák fotoszintetizáló felületének nem csak esztétikai, hanem környezetbiztonsági haszna is van, mert így a jó kondícióban levő fák jobban ellenállnak a fatestet megtámadó kórokozóknak, valamint az ágsebek is jobban begyógyulnak.

Megosztás