Értesítünk minden kedves érdeklődőt, hogy a mai napon megkezdődik a gellérthegyi csúszdás játszótér felújítása, ezért a játszótér lezárásra kerül. A munkaterületre bemenni tilos, élet- és balesetveszélyes. A játszótér környezetében előforduló építkezési forgalomra tekintettel kérjük a parklátogatókat, legyenek fokozott figyelemmel. Javasoljuk a felújítás ideje alatt a néhány perces sétával elérhető, a Jubileumi parkban található Cerka-firka játszótér látogatását. A kivitelezés várható befejezési ideje 2017. május 23.

Megosztás

Újraindul a FŐKERT hírlevél! Célunk egy olyan információs csatorna létrehozása, amelyen keresztül megoszthatjuk a tevékenységünkkel, rendezvényeinkkel, aktualitásokkal kapcsolatos legfrissebb híreket és szakmai információkat. Kéthetente jelentkezünk majd és minden hírlevélben helyet kap a 150 éves fennállását ünneplő FŐKERT történetéből egy-egy budapesti fotóemlék is. Látogasson el Ön is a www.fokert150.hu weboldalunkra és ossza meg saját emlékeit!

Hírlevél feliratkozás: http://www.fokert.hu/hirlevel-feliratkozas/

Kellemes böngészést kívánunk!

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Clipboard01

Megosztás

Lezárult a Svájci–Magyar Együttműködési Program egyik speciális pályázati alapja, a 2010 és 2017 között lebonyolításra került Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap, melynek eredményei a 2017. március 14-i budapesti zárókonferencia keretében kerültek bemutatásra. A zárókonferencán a FŐKERT Nonprofit Zrt.-t Biró Borbála zöldfelület-fejlesztési osztályvezető, dendrológus képviselte, aki összefoglaló előadásában a közös projekt eredményeit, utóéletét mutatta be.

Az ünnepségre a támogatásközvetítő szervezet feladatkörét ellátó Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. szervezésében került sor, ahol a Kisprojekt Végrehajtókon kívül a svájci donor, valamint a Miniszterelnökség Nemzetközi Együttműködési Programok Végrehajtási Főosztálya is képviseltette magát, valamint 10, az alapból támogatott kisprojekt is bemutatkozott. Ezúton is köszönjük a lehetőséget és a támogatásukat, továbbá partnerünknek a Zürichi Alkalmazott Tudományok Egyetemének (ZHAW – Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften).

A pályázati alap révén lehetőség nyílt a svájci-magyar kapcsolatok elmélyítésére, valamint a Svájci Hozzájárulás széles körben való megismertetésére. A meglévő vagy új kapcsolatokon alapuló svájci-magyar együttműködések alapvető célja a partnerek érdekeit kölcsönösen szolgáló, különböző szinteken megvalósuló tapasztalatcsere elősegítése volt.

3 területen – testvértelepülési, partnerségi, illetve a szociális párbeszéd komponens keretében – kerültek kiírásra pályázati felhívások összesen 6 alkalommal. A teljes előirányzott támogatási összeg 4 millió svájci frank (955 millió forint) volt, az egyes kisprojektek 10 000 és 100 000 svájci frank közötti, illetve a szociális párbeszéd komponens esetében akár 250 000 svájci frank támogatási összegre is pályázhattak, 10%-os önerő biztosításával. A 127 beérkezett pályázatból összesen 50 kisprojekt került kiválasztásra az alábbi megoszlásban:

  • 7 kisprojekt a testvértelepülések közötti kapcsolatok erősítésére,
  • 39 kisprojekt svájci és magyar nonprofit, civil, vagy egyéb, közérdekű tevékenységet végző szervezetek, egyházi, oktatási, kulturális intézmények, egyesületek közötti együttműködések kölcsönös fejlesztésére,
  • 4 kisprojekt pedig a szociális partnerek, szakszervezetek és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek, szakmai kamarák és szervezetek, ágazati egyesületek közötti kapcsolatok előmozdítására.

A kisprojektek hozzájárultak a különféle közösségek vagy társadalmi csoportok jólétéhez vagy céljainak megvalósításához, hozzáadott értéket teremtettek mindkét fél számára, többek között olyan területen, mint a testvértelepülések és lakosaik közös részvételét biztosító programok szervezése, hátrányos helyzetű csoportok, helyi közösségek támogatása, vállalkozás-ösztönző kezdeményezések, oktatásfejlesztés, környezet- és természetvédelem, illetve a szociális párbeszéd révén különböző problémák megoldását célul kitűző szervezetek közötti együttműködés.

svjc-01

Megosztás

Az elmúlt hetekben megtörtént a korábbi években megszokott ültetés Budapest kiemelt közterein, parkjaiban. A kiemelt ünnepi rendezvényhelyszíneken a zöldfelületek rendezetten és tisztán, a lehető legszebb állapotban várják a nemzeti ünnepet.

A virágágyak beültetése mellett Társaságunk további munkákat is elvégez a nemzeti ünnep előtt. Ilyenek többek közt a Bem rakpart sövényifjítása, a Feneketlen-tónál kétnyári virágok ültetése, a Lánchíd és a Széchenyi István tér környékén lévő évelőágyak tisztítása, rendberakása.

A nemzeti ünnep kiemelt helyszínein, például a Március 15-e téren a rózsafelületeket takarították ki munkatársaink, valamint a Múzeumkertben a virágágyak ültetését és tisztítását végezték el.

 

Megosztás

A FŐKERT Fasori Alközpont idősfa-ápoló csoportja fogja használni az újonnan beszerzett emelőkosaras járművet.

Társaságunk 2017. március 10-én átvette a Renault Master típusú alvázra épített France Elevateur 142TPFc felépítménnyel szerelt emelőkosaras tehergépjárművet. A használt járművet az Odisys Bt. szállította el a FŐKERT részére– a szerződést közbeszerzési eljárás keretében kötöttük meg az említett céggel, mint nyertes ajánlattevővel. A járművet a Fasori Alközpont fogja üzemeltetni, amely főként az idősfa-ápoló csoport munkáját fogja megkönnyíteni.

Megosztás

A FŐKERT Nonprofit Zrt. idén is több mint 100 ezer árvácskát ültet ki a Főváros kiemelten kezelt zöldterületeire.

A kemény téli napokat lassan felváltja a szívderítő tavaszi napsütés, a FŐKERT munkatársai a hólapát helyett ültetőlapátot fognak, a síkosságmentesítés helyett talajelőkészítéssel foglalkoznak. Tavasszal, a munkafolyamatok megváltoznak, a virágágyakat frissíteni, lazítani, termővé kell tenni a palánták befogadására. A virágágyakba ősszel kiültetett kétnyári növényeket pótolni, újítani kell, hogy a meleg idő beköszöntével ismét teljes színben pompázhassanak. Három őszi virágágyat kell a zord tél miatt újraültetni (az I. kerületi Szent György téren, az V. kerületi Deák téren és a Vajdahunyad váránál a Városligetben).

A FŐKERT a fenntartásában lévő kiemelt, közcélú zöldterületeken színesíti a városképet, a tavaszi összes árvácska kiültetés meghaladja a 100 ezer tövet, így az őszivel együtt több mint 117 ezer árvácska díszlik majd a parkokban. Ezek a növények kertjeink és parkjaink egyik legkedveltebb virágai, mert változatos színvilága a tavaszi kiültetéskor márciustól júniusig, az őszi kiültetésű árvácskák pedig szeptembertől novemberig díszítik a köztereket.

Hét zöldterületen hagymás virágok keveréke fog nyílni. Az előző években kiültetett V. kerület Károly körút, I. kerület Szarvas tér, X. kerület Kerepesi út – Pillangó utca zöldterületek mellett idén két új helyszínen – az V. kerület Március 15. tér és a XIV. kerület Hungária körút – Kacsóh Pongrác felüljárónál – fog színes virágkavalkád nyílni. Március végétől érdemes lesz folyamatosan nyomon kísérni a hagymás növények előbukkanását, hiszen ezeknek köszönhetően hétről hétre változik majd a virágágyak színe, hangulata, megjelenése.

A fentiek mellett érdemes lesz ellátogatni és megtekinteni a frissen ültetett virágágyakat a Budai Várban a Tóth Árpád sétányon, a XI. kerületi Kosztolányi Dezső téren, a XIII. kerületi Jászai Mari téren vagy az V. kerületi Széchenyi István téren. A XIII. kerületi Szent István Parkban pedig már gyönyörűen nyílnak az ősszel telepített hagymás virágok.

Kérjük a lakosságot, óvjuk együtt a kiültetett virágokat, hogy minél tovább gyönyörködhessünk bennük.

Megosztás

A FŐKERT Nonprofit Zrt. vezetői, munkatársai kiemelten fontosnak tartják a társadalmi és vállalati felelősségvállalást, évek óta szervezünk önkéntes alapú programokat. Idén is megtartottuk véradó napunkat, amelyre évről évre nagyobb létszámmal ismétlünk meg.

FŐKERT Nonprofit Zrt. központi épületében felállított véradó laborba 2017. február 28-án reggel 9 órától 12 óráig folyamatosan érkeztek a segíteni szándékozó kollégák, szám szerint összesen  21 munkatársunk adott vért.

„Néhány éven belül realizálódhat a mesterséges vér előállítása, addig viszont az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adjon vért” (Dr. Csajbók Éva belgyógyász-endokrinológus)

Társaságunk elkötelezett a magas szintű szociális, környezetvédelmi, emberi jogi, etikai és irányítási szabványok fenntartása felé, és örömmel veszünk részt olyan önkéntes programokban, amelyek környezetünk rendben tartásával, játszótéri eszközök felújításától kezdve a karácsonyi adományozásig segítséget nyújtanak másoknak és jóleső érzéssel töltenek el bennünket.

Köszönjük az Országos Vérellátó Központ felkészült és kedves kollégáinak, hogy segítettek megvalósítani önkéntes véradó napunkat.

Megosztás