Továbbra is várjuk lelkes önkéntesek jelentkezését tavaszi parkszépítő akciónkra. A rendezvény keretein belül cserjeültetésben, füvesítésben, homokozó-felújításban, sétány-sarabolásban vehetnek részt az önkéntes érdeklődők és egy középiskolai padfestő pályázatra is sor kerül.

Közeleg a jelentkezési határidő! A kertészeti tevékenységekre jelentkezés határideje: 2018. április 19. A Miénk itt a Pad! pályamunkák beérkezésének határideje: 2018. április 16.

Szépítsük meg együtt a Népligetet!

Részletek: http://www.fokert.hu/mip2018/

Megosztás

Gyönyörűen virágoznak a nárciszok, többek között a Kiscsibész téren. De érdemes megcsodálni őket a Margitszigeten, a Pest-Buda emlékmű környékén vagy éppen a Károly körúton is. 🙂🌼🌱🍃

Megosztás

Áprilisban virágba borul a Villányi útion a Budai Arborétum, a Szent István Egyetem Budai Campusának kertje -újra megrendezés kerül a tavaszkert Dísznövény 2018 Szakkiállítás és Vásár!

A sokéves hagyomány szerint idén április 20-22. között az ország különböző részeiből érkező kertészetek, növény és virágárusok, termelők, a gasztronómia képviselői, „zöldítő” vállalkozások széles kínálattal várják a városi kertészeket, a növény, gasztronómia és a természetes design rajongóit.

A tavaszkert Dísznövény 2018 Szakkiállítás és Vásáron beszerezhető minden, ami a kertek, teraszok, balkonok növényesítéséhez, virágosításához szükséges. Inspirációk, zöldítő ötletek, eszközök, használati és design tárgyak beltérre, kültérre. Gasztronómiai finomságok, természetes kencék, kerti -és otthoni dekorációk. Kiállítások, előadások, arborétumi séta és  növényes-zöld programok várják a látogatókat!

Időpont:

április 20., péntek 10:00 – 19:00

április 21.,szombat 9:00 – 19:00

április 22., vasárnap 9:00 – 19:00

Helyszín:

Budai Arborétum, 1118 Budapest, Villányi út 29-43.

Részletes és aktuális információk: 

http://www.tavaszkert.hu/

https://www.facebook.com/Tavaszkert-Dísznövény-2018-Szakkiállítás-és-Vásár-555139028153896

https://www.facebook.com/events/202679013648719

Kedvezményes online jegyelővétel:  https://tixa.hu/tavaszkert-disznoveny-2018

Megosztás

Tavasszal ismét “Miénk itt a Park”! A FŐKERT Nonprofit Zrt. idén is megrendezi parkszépítő önkéntes akcióját, melynek helyszíne a Népliget, időpontja pedig a Föld Napjához kapcsolódva 2018. április 21., szombat. A rendezvény keretein belül cserjeültetésben, füvesítésben, gyöngykavics-terítésben segíthetnek az önkéntes érdeklődők és egy középiskolai padfestő pályázatra is sor kerül. Szépítsük meg együtt a Népligetet!

A kertészeti munkákra minden korosztály, iskolák, osztályok, cégek, társadalmi szervezetek, egyesületek és egyéni jelentkezők jelentkezését várjuk.

 

“Miénk itt a Pad!”

Pályázat középiskolások részére

Tervezzétek és fessétek meg álmaitok padját!

A Miénk itt a Park! rendezvény keretén belül kerül sor a Miénk itt a pad! programra.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. pályázatot hirdet középiskolások számára a parkban található padok egyedi díszítésére.  

Bármilyen kreatívval pályázhattok (szabadkézzel rajzolt vagy elektronikus formában elkészített tervvel), melyet küldjetek meg a kommunikacio@fokert.hu e-mail címre. Kérjük írjátok meg az iskolát, osztályt, csapatotok nevét, a pályamunka címét és elérhetőségeiteket is. Legfeljebb 3-6 fős csapatok jelentkezését várjuk.

Az elbírálás után értesítünk benneteket a megvalósítás részleteiről. A pályaműveket a 2018. április 21-én, szombaton megrendezésre kerülő rendezvényünk keretein belül tudjátok megfesteni. A festéket és az eszközöket a FŐKERT Nonprofit Zrt. és a PPG Trilak Kft. biztosítja.

A fent említett tevékenységeket (kerti munkák, padfestés) az 50 órás közösségi szolgálatotokba is be tudjátok számítani – csak hozzátok magatokkal a pecsételős füzeteteket!

A kertészeti tevékenységekre jelentkezés határideje: 2018. április 19. 16:00

Miénk itt a Pad! pályamunkák beérkezésének határideje: 2018. április 16. 12:00

 

Jelentkezés a kommunikacio@fokert.hu email címen, a tárgyba kérjük feltüntetni:

Kertészeti munkákra jelentkezés: Miénk itt a Park!

Padfestő pályázatra jelentkezés: Miénk itt a Pad!

 

A FŐKERT Nonprofit Zrt. fenntartja a jogot a beérkezett pályaművek megvalósítás előtti előzetes elbírálására és a helyszíni kivitelezés felülbírálására.

 

Térkép:

 

Itt találtok egy sablont a padtervezéshez:

 

További információ:

email: kommunikacio@fokert.hu

tel.: +36 20 468 9926

Megosztás

Társaságunk a „Kaszálógépek, traktorok és adapterek beszerzése a FŐKERT Nonprofit Zrt. részére” tárgyában közbeszerzési eljárást folytatott le, a 4. részajánlat tekintetében a Városkert Kft. lett a nyertes ajánlattevő. A szerződésben foglaltaknak megfelelően a Városkert Kft. 2018. március 14. napján leszállított 1 db új Iseki kistraktort a X. kerületi, Keresztúri út 130. sz. alatti telephelyünkre.

Az Iseki TLE-3400 típusú kistraktor műszaki leírása itt megtekinthető.

Megosztás

Az elmúlt időszakban megtörtént a korábbi években megszokott ünnepi kiültetés Budapest kiemelt közterein, parkjaiban. A kiemelt rendezvényhelyszíneken a zöldfelületek rendezetten és tisztán, a lehető legszebb állapotban várják az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetének emléknapját, a március 15-i nemzeti ünnepet.

Megosztás

A FŐKERT Nonprofit Zrt. idén összesen mintegy 130 ezer árvácskát ültet ki a Főváros kiemelten kezelt zöldterületeire.

A FŐKERT termesztőtelepén már sorakozva várja az az összesen mintegy 130 ezer tő árvácska a kiültetést, melyek a főváros frekventált zöldfelületeit fogják díszíteni. A tavaly ősszel ültetett nagyjából 110 ezer virág mellé kerülő növények kiültetése 2018. március 9-én kezdődik és az időjárás függvényében várhatóan két hét alatt lezajlik.

Ezen alkalommal 16 különféle árnyalatot használva hozunk színeket a főváros virágágyaiba. Az árvácskákon kívül érdemes figyelni városszerte az ősszel ültetett kétnyáriak közül előbújó hagymás virágokat. Összesen közel 35 ezer tulipán, nárcisz és császárkorona díszíti majd a parkokat.

Az ültetések menetrendje itt megtekinthető:

 

Megosztás

A FŐKERT Nonprofit Zrt. 2018. március 5-én megkezdi a fővárosi parkok- és fasorok fáinak tél végi lemosó permetezését. A munkálatok előreláthatólag 2018. április 9-ig tartanak, de az ütemterv az időjárás függvényében változhat. A permetezések, különös tekintettel a fasorokra, alapvetően az éjszakai órákban történnek, így a munkálatok nem zavarják a gyalogos- és közúti forgalmat.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. fasorfenntartásért felelős szakemberei a mellékelt ütemterv szerint végzik el a kezelésükben lévő több mint 10 ezer fa növényvédelmét, melyek között a kőris, a japánakác, a juhar, az ostorfa valamint a hárs a leggyakrabban előforduló fafaj. A lemosó permetezésre azért van szükség, hogy a fás részeken, kéregrepedésekben áttelelő kártevők – takácsatkák, levélatkák, levél- és pajzstetvek, amerikai lepkekabóca – számát gyérítsék.

A permetezésre alkalmazott szer közterületi felhasználásra engedélyezett, környezetbarát készítmény. A leggondosabb munkavégzés közben is előfordul azonban, hogy a szer a parkoló autókra hullik. A permetezőszer az autóban semmilyen kárt nem okoz és az első autómosáskor – plusz költséget nem okozva – eltávolítható, könnyűszerrel lemosható.

A permetezőszer hatásmechanizmusára jellemző, hogy paraffinolaj tartalmánál fogva megfullasztja a kártevőket. Ennek a hatásnak a kifejtése érdekében, magas dózisban, nagy légmennyiséggel kell kijuttatni, így a szer a kártevők áttelelő alakjait vastagon befedi, körbevonja. Természetesen, a FŐKERT munkatársai mindeközben figyelemmel kísérik a fák fejlődését, s korai kilombosodás esetén csökkentik a dózist.

A tél végi lemosó permetezés csak az áttelelő károsítók ellen hatásos, a vegetációs időszakban megjelenő vagy felszaporodó kórokozók és kártevők technológiai szintű vagy eseti jellegű intézkedést kívánnak.

A munkálatok ütemezése itt megtekinthető:

Megosztás

A Margitsziget nem csupán a főváros egyik legszebb parkja, valamint idegenforgalmi központja, ahol a különböző szabadidős tevékenységeinket örömmel és hasznosan tölthetjük, hanem egyben Európa egyik legértékesebb dendrológiai parkja is. A most megjelent munka egyik célkitűzése, hogy – napjaink nevezetes fái mellett – az egykori fákat is, csokorba szedve bemutassa, megörökítse az utókor számára.

Ez a kiadvány legfőképp napjaink dendrológiai értékeinek a megismeréséhez nyújthat eligazítást, segítségével a Margitsziget 35 nevezetes fájával, illetve facsoportjával ismerkedhetünk meg közelebbről. A most megjelent munka egyik további célkitűzése, hogy – napjaink nevezetes fái mellett – az egykori fákat is, csokorba szedve bemutassa, megörökítse az utókor számára.

Ezt a mindössze, szűk egy négyzetkilométernyi területet megalkotói, generációkon át fáradságos munkával és nagy szeretettel formálták, sokszor dacolva a természeti csapásokkal, pusztító árvizekkel vagy éppen a súlyos aszályokkal, háborús károkkal. A régi idők természetes előfordulású hagyásfái, mint például a nyár, fűz, juhar, kőris, tölgy, szil, a terület legkorosabb fái közé tartoznak. Az első fatelepítések idejéből is nem kevés famatuzsálemet tud felmutatni a park – többek között a sziget egyetlen oszázsnarancsát, továbbá számos japánakácot és néhány feketediót. De nem hagyhatjuk ki talán a park legszimbolikusabb fáját, a sokak által ismert nevezetes fát: az ősplatánt sem. Az említett fák közül a legidősebbek akár 210–220 évesek is lehetnek.

Az egykor „Duna gyöngye”, vagy „Tündérkert” jelzőkkel ellátott sziget nagyon megváltozott az elmúlt évtizedekben. Feladatunk többek között, hogy főváros legkiemeltebb parkjában ameddig csak lehet, őrizzük meg értékeinket, köztük nevezetes fáinkat is. E fák megismeréséhez nyújthat segítséget ez a több mint 300 fotóval illusztrált kiadvány.

“A Margitsziget nevezetes fái” kiadvány letöltése

 

Megosztás

Tisztelt Parklátogatók! Az időjárás előrejelzések szerint a következő napokban többfelé mínusz 10 fok körüli hőmérsékletre kell felkészülnünk. Arra kérünk mindenkit, hogy ha a kemény téli időben elesett rászorulót, hajléktalant vagy a hidegtől szenvedő embert lát a parkokban vagy a budapesti zöldterületeken, segítse a másikat és szükség esetén forduljon a parkokban dolgozó FŐKERT munkatársakhoz.

 

Megosztás