III. Famászó és Faápoló Magyar Bajnokság – FŐKERT Nonprofit Zrt.
Hírek, kiemelt, Rendezvény

III. Famászó és Faápoló Magyar Bajnokság

A FŐKERT Nonprofit Zrt. kezelésében álló Népliget gyönyörű parkja, és fái adtak otthont a III. Famászó és Faápoló Magyar Bajnokságnak 2017. augusztus 26-27-én.
A világ számos országában tartanak famászó-faápoló versenyeket, sőt Európa- és világbajnokságot is. A versenyek állomásai a mindennapi munkát imitálják azzal a kivétellel, hogy nem történik favágás. A versenyzőknek 5 állomáson kellett összemérniük tudásukat, ügyességüket, gyorsaságukat.
A versenyek meghonosításában a Magyar Faápolók Egyesülete is fontos szerepet vállalt- a hazai versenyzők számos európai versenyen értek el sikereket.
Az eseményt változatos, környezettudatos ismeretterjesztő előadások, programok színesítették, továbbá faápoló eszközök, felszerelések bemutatóján is részt lehetett venni.
A kb. 300 fős rendezvény nem zavarta a közúti forgalomban közlekedőket, ezért nem volt szükség forgalomkorlátozásra a rendezvény 500 m2 –es összterületén.
A FŐKERT Nonprofit Zrt. kiemelkedő szerepet tölt be Budapest fáinak, fasorainak ápolásában. Nagy sikerrel zajlik Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére a „10 000 új fát Budapestre” című program is. Mivel a városi lakosság igen érzékeny a fákat érintő kérdésekben, ezért a FŐKERT kiemelten fontosnak tartja a minél szélesebb körű tájékoztatást azzal kapcsolatban. Ez a rendezvény a favédelmi-, faápolási módszerek népszerűsítését, elfogadtatását szolgálta mind a szakma, mind a civil szervezetek körében.
Versenyállomások
Imitált munkamászás (Work climb)
Az imitált munkamászás versenyszám valódi munkát próbált bemutatni- a koronában 4 munkaállomás volt elhelyezve, és 1 a földön, tehát összesen 5 állomáson lehetett pontot szerezni. Az állomások elérését a lehető leggyorsabban kellett teljesíteni, a bírók a biztonságos mozgást, és munkavégzést követték figyelemmel.
Társmentés (Aerial rescue)
A társmentésnél bábu imitálta a sérültet a fán, a sérülés mértékét pedig mindig a verseny előtt tárták a versenyzők elé. Fontos volt, hogy a sérült 7 percen belül a földre jusson, és imitált sérülései megfelelően el legyenek látva. A bírók nem csak a gyorsaságot, hanem a sérülttel való megfelelő bánásmódot is pontozták.
Biztosított gyorsmászás (Belayed speedclimb)
A felsőbiztosítással kiegészített gyorsmászás egy előre kijelölt útvonalon történt a fán, hasonlóan a falmászáshoz. Az út végét a 18 méter magasan elhelyezett harang megkongatása jelezte, a leggyorsabb versenyző nyerte a versenyszámot.
Footlock
A footlock a lábkulcsos technikával végzett kötélen történő felmászást jelenti. Ez a technika hagyományként szerepel a famászásban. Elsajátítása koncentrációt és magas fizikai állóképességet követel a versenyzőtől. Az állomás teljesítését a 15 méter magasságban elhelyezett harang megütése jelentette, a leggyorsabb versenyző nyerte a versenyszámot.
Dobózsinór dobás (Throw line)
A dobósúly és zsinór dobása az egyik legfontosabb technika a faápolásban. Ezzel a módszerrel juttatják a kötelet a fa koronájába akár 25-30 méter magasságba. A versenyen különböző pontértékű ágvillák voltak kijelölve a fán, melyekbe a versenyző behúzta a köteleit. A versenyszám egyaránt adott pluszpontot a gyorsaságért, de mínuszpontot is jelenthetett, ha például a versenyző letört volna egy kis ágat a fáról, vagy kidobta volna az eszközt a kijelölt területről.
Az első helyezést Székely István, a másodikat Tóth-Tanner Balázs, a harmadik helyezést pedig Tóth László érte el, amely eredményért szívből gratulálunk a tehetséges versenyzőknek! Reméljük, hogy jövőre ismét találkozunk!

Megosztás

Tulajdonos

Relative Posts