Egyéb, Hírek

2021 Visszapillantó

Az év végéhez közeledve mi is számot vetettünk az idei év történéseivel. Íme, mi minden történt velünk 2021-ben:

Több tavalyi kezdeményezésünk is gyümölcsözőre fordult, így például a közparkokba 2020 végén telepített 1000 db madár- és denevérodú egyharmadába már beköltöztek a lakók, s idén már összesen 1706 fióka kelt ki a fővárosi parkok odútelepein. Természetesen a faápolási munkákat megelőző zoológiai (elsősorban rovartani és madártani) vizsgálatok is folytatódtak az év során, melyek eredményeként többször is halasztottuk egy-egy fa eltávolítását az ott lakó fiókák védelme érdekében, s csak a kirepülés után folytattuk a munkát. Tavaly tavasszal indult útjára BP Fatár néven a budapesti zöldfelületeket gyűjtő és bemutató adatbázisunk és telefonos applikációnk, amely 2021-ben 309 hektárnyi erdőterület és három kerület zöldkataszterével is bővült, így már több mint 136 ezer fa és közel 8 millió négyzetméter zöldfelület adatait tartalmazza. Sikerét nem csak a több mint 7000 letöltés mutatja, szakmai körökben két rangos díjat is kapott az alkalmazás: a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség KlímaSztár-díjjal, a Településfejlesztési Szövetség fenntarthatósági különdíjjal ismerte el. Szintén bővült idén „szállodaláncunk” is, több új helyszínen is telepítettünk rovarhoteleket, illetve felújítottuk a régebbieket, esővédő tetőt kaptak a kis építmények. A több éve megkezdett URBforDAN városi erdők projekt is lezárul az idei évben, 1500 facsemete, játszótér, szabadtéri tantermek, madárles, és egy tanösvény gazdagítja a Szépvölgyi-erdőt. Folytattuk a növényvédelmi munkáink során használt szerek és módszerek zöldítését is, a termikus mellett a pelargonsavas gyomirtást is bevezettük. Az évek óta tervezett Pünkösdfürdő Park is a megvalósulás szakaszába lépett az idén: a Római-part fölötti gátoldalon igazi újdonság, egy ökologikus városi park van születőben, amely többezer új növény otthona lesz, s reményeink szerint a budapestiek kedvelt pihenőhelye, közösségi tere is. A 2020-as első, tabáni közösségi komposztáló létrehozása többeket is inspirált, hogy szervezzék meg a maguk komposztbarát körét, s kezdjék el a közösségükben a zöldhulladék értő, gondos gyűjtését. 2021-ben négy új helyszínen segítettünk új komposztáló létrehozásában, de nagy örömmel láttuk és látjuk, hogy a kezdeményezés városszerte elterjedt, és egyre többen kapnak kedvet, és vágnak bele (akár nélkülünk is) a közösségi komposztálásba. Aki úgy hiszi, hogy emellett nem is maradt időnk a klasszikus értelemben vett kertészkedésre, nagyot téved: a fasorokban és parkokban több mint 700 fát ültettünk, valamint közel 1300 cserjét, 15 ezer évelőt, 120 ezer egynyári- és majdnem 100 ezer kétnyári növényt, és persze folyamatosan gondoztuk a ránk bízott zöldterületeket.

Büszkék vagyunk arra is, hogy a hagyományos, illetve a tavalyi, hagyományteremtő feladatok ellátása mellett 2021-ben is több „premierünk” volt, például új módszereket alkalmaztuk. Az első hazai, Miyawaki-módszer szerint ültetett minierdővel tavasz óta találkozhatnak a Tabánban; és az elsők között valósítottuk meg a Stockholm-módszerű (SFR) faültetést a Bartók Béla úton. Telepítettünk klímavédelmi kiserdőt 1200 csemetével, és decembertől a fővárosi tulajdonú erdők is a mi gondozásunkba kerültek, mely feladathoz már új kollégákat, egy egész munkacsoportot is köszönthetünk a cégnél. Nyáron, egy civil kezdeményezésből csírázott ki a zöldterület örökbefogadási program gondolata, amely talán a 2022-es év sikersztorija lesz: már az előregisztráción is száznál többen jelezték, szívesen részt vennének Budapest zöldítésében, kertészkednének velünk. A program jelenleg kidolgozás alatt áll, jövő év elején kristályosodik ki a végleges formájában.

És persze, ha FŐKERT és 2021, akkor mindenképp említenünk kell két szót, mely sokszor (és sokféleképp) lett közérdeklődés tárgya: méhlegelő és megszűnés. A Vadvirágos Budapest program a kezdetektől megosztó téma volt: a 28 hektárnyi, extenzív gyepgazdálkodással kezelt területen megkezdett kísérletünket a városlakók egy része örömmel, mások inkább fenntartásokkal üdvözölték, és – köszönhetően a tavaszi esőzéseknek – hamar szárba szökkent a „toklász-gate” is. Meg sem tudjuk számolni, hányszor és hányféleképp írtuk le, hogy jól tudjuk, a méhek nem a füvet harapdálva legelnek, hogy legyünk türelemmel ez iránt a néhány, elenyésző méretű biodiverz gyepfolt iránt, hogy lássuk meg az ott kialakuló, egyre természetesebb növény- és állatvilág szépségét. Az elmúlt vegetációs időszakban a kísérlet a folyamatos felmérések eredményei szerint is jól alakult, vagyis a természet mellettünk állt és tudta a dolgát: ha hagyjuk, akkor él és élni akar. 2022-ben az idei tapasztalatokat figyelembe véve, aktualizálva a területeket, folytatni fogjuk Budapest biológiai sokszínűségének növelését. Ősszel aztán már mástól volt hangos a média: a FŐKERT megszűnését hirdették, gyászolták a fővárosi kertészetet. Ezúton is jelentjük: élünk, működük, s bár egy nagy egész részeként, de önálló szakmai tevékenységünket folytatjuk továbbra is, erősebb gazdasági hátországgal. Bízunk benne, hogy a régi mondás ránk is igaz: akinek gyászhírét keltik, az sokáig él!

Köszönjük minden munkatársunknak, hogy ebben a minden szempontból nagyon nehéz, terhelt időszakban, a néhol mostoha körülmények ellenére ugyanazzal a töretlen szakmai elkötelezettséggel, fegyelmezettséggel és odaadással végezték munkájukat. Nélkülük ezeket az elismerésre méltó eredményeket nem érhettük volna el.

Zakar András, Főigazgató
BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti Divízió

Megosztás

Tulajdonos