Hírek

Szentélyfa ültetés – A norvég-magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója alkalmából

 

 

Különleges fafajtával, egy úgynevezett Ginkgo bilobával, azaz páfrányfenyővel gazdagodott ma az I. kerületi Európa Liget a Norvég Nagykövetség jóvoltából.

Az 1969-ben Csorba Vera tervei szerint parkosított Európa Liget a történelmi Várnegyed falai alatt, a Bécsi kapu közelében húzódik és a FŐKERT által fenntartott legkisebb és legpatinásabb park. 1972-ben az európai városok polgármesterei ültettek itt fákat. A városok nevei a fák tövében megtalálhatók.

Ez alkalommal a fa elültetésére a Norvég Nagykövetség kérte fel Társaságunkat a norvég-magyar diplomáciai kapcsolatok 100 éves évfordulójára emlékezve, így a mai naptól Oslo is szerepel a városok között.

A norvég-magyar diplomáciai kapcsolatok száz évvel ezelőtt, 1920-ban kezdődtek. A tulajdonképpeni diplomáciai kapcsolatfelvétel 1920. február 12-én történt, majd június 12-én Barcza György magyar diplomata ellátogatott Osloba (akkori nevén Kristiana), ahol többek között találkozott a norvég külügyminiszterrel.

November 12-én Norvégia, Dánia és Svédország közös nyilatkozatban ismerte el a modern magyar államot. Ez utóbbi eseményről mindhárom skandináv ország, akárcsak a skandináv országokban akkreditált magyar nagykövetségek is külön-külön és közösen is megemlékeznek.

Így történt ez a mai napon is. Az eseményen képviseltette magát Dánia és a Svédország is.

Olav Berstad norvég nagykövet köszöntője után beszédet mondott, Naszályi Márta I. kerületi polgármester Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről József Judit főosztályvezető-helyettes. Beszédükben méltatták a norvég-magyar kapcsolatok elmúlt 100 évének legfontosabb eredményeit. Ennek köszönhetően többek között a környezetvédelem területén is kiváló modellt követhetünk, így e fa elültetése jól illeszkedik a fejlődő norvég-magyar együttműködéshez.

A FŐKERT képviseletében Tora Péter vezérigazgató-helyettes az elültetett fáról beszélt.

A páfrányfenyőt egy német tudós, Kaempfer „találta meg” Japánban 1691-ben, később kiderült, hogy a növény Kínából származik és ott is fennmaradt: Kolostorok és paloták kertjeiben gondozták buddhista szerzetesek. Innen a szentélyfa elnevezés. A szentnek tartott ginkgo aztán innen került tovább Japánba, majd Koreába, végül Európába. A páfrányfenyő az évmilliók alatt alig változott. Még Goethét is megihlette: Gingko biloba címmel írt költeményt régi szerelméhez.

Különlegessége a páfrányfenyőnek az, hogy kétlaki, azaz vannak hím- és nőivarú egyedek.

Az Európa Ligetben elültetett fa egy „fiú” fa.

A Norvég Nagykövetségtől megtudtuk, hogy a Ginkgo biloba, azaz a páfrányfenyő norvégul tempeltre és jelentése szentélyfa.

    

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

Tulajdonos