Egyéb, Hírek

40. Egynyári Virágbemutató

A FŐKERT Nonprofit Zrt immár 40. alkalommal szervezte meg a díszkertész szakma egyik legrangosabb rendezvényét, az Egynyári Virágbemutatót és ezen jubileumi esemény helyszíne stílusosan a gellérthegyi Jubileumi park volt.

Az eseményt Németh László Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Városigazgatóság Főosztályának főosztályvezető-helyettese nyitotta meg. A szakmai köszöntőt Hegedűs Gábor, a FŐKERT Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese tartotta, majd előadásokat hallgathatunk meg Bíró Borbála a FŐKERT zöldfelület-fejlesztési osztályvezetője és Kövér Edit a FŐKERT zöldfelület-fenntartási osztályvezetője tolmácsolásában. Az előadások után a vizuális élményé lett a főszerep, amikor Fazekas Péter főmérnök vezetésével a jelenlévők körbejárták a virágágyásokat. A szakmai séta után kezdetét vette a kötetlen szakmai piknik, melyhez stílusos zenei csemegéről a latin-jazzt játszó Révész Richárd Latin Trió gondoskodott, majd ezt követően a Reinas Del Ritmo tánccsoport latin táncbemutatójának igazi riói ritmusait élvezhettünk.

Hosszú évek óta minden évben tematikusan tervezzük a virágágyainkat. Ez azt jelenti, hogy a virágkiültetések színvilága, motívumai egy adott témát tükröznek. Idén olyan témát választottunk, amelyből árad a pozitivitás, színkavalkád és a világ egyik legrangosabb sporteseménye, azaz a XXXI. Nyári Olimpiai játékok Rio de JaneiróbanA téma mentén terveztük meg a sportot megjelenítő ágyásokat úgy, mint a Deák téren a rajtkőről vízbe ugró úszó sziluettjét, a Boráros téren az Olimpia hivatalos logóját, avagy az egyik legimpozánsabb ágyást, mely az Erzsébet híd budai hídfőjénél található, és az olimpiai lángot jeleníti meg formájában és színvilágában is.

Maga az olimpiai helyszín, Brazília és Rio de Janeiro is igazán inspiráló volt. Tervezőinket megihlette a riói karnevál színes forgataga valamint a brazil esőerdők bujasága. Ilyen virágágyások találhatók a margitszigeti Virágoskertben, a Magyar Jakobinusok terén, a Múzeumkertben, a Városligetben, és a Gellérthegyi Jubileumi virágágyban.

A kedvenc motívumunk idén több helyszínen is megjelenik, és ez a közismert riói tengerparti strand, a Copacabana sétányburkolatának elhíresült fekete-fehér hullámzó mintája. Ezt a motívumot a Szent István parki virágágyásba, illetve a Gellérthegyi Jubileumi park 3. ágyásába csempésztük be.

2016 az Impatiensek (nebáncsvirágok) és a Dahliák éve is. Ebben az évben a legnagyobb számban Impatienseket ültettünk több mint 45 ezer darabot szerte a városban. Ez évben is előtérbe helyeztük a magyar nemesítésű fajtákat, idén 40 magyar fajta jelenik meg virágágyainkban. Társaságunk Budapest kiemelt közterületein több mint 90 virágágyat tart fenn. A termesztőtelepükön idén 650 ezer egynyári palántát neveltek, melyből több mint negyedmillió darabot ültettünk ki. A gellérthegyi Jubileumi parkba ebben az évben mintegy nyolcezer tő egynyári virág került.

Megosztás

Tulajdonos