Hírek

45. Évelő- és egynyári virág bemutató

 

2021. július 29-én, immár 45. alkalommal rendeztük meg a FŐKERT Nonprofit Zrt. szakmai rendezvényét, a Virágbemutatót.

A FŐKERT megújult stratégiájában nagyobb hangsúlyt helyezünk az ökologikus szemléletű növényalkalmazásra, ezért egyre nagyobb szerepet kapnak az évelők az egynyári növények mellett. Ezt a szemléletváltást mutattuk be, a hagyományos egynyári virágok bemutatóját az évelőkkel kiegészítve.

A Budapest szerte elhelyezkedő virágágyak megtervezése, a virágágyak előkészítése, a növények termesztése, kiültetése és fenntartása minden évben kiemelt feladat a Fővárosi Kertészet életében, hiszen a tavasszal kiültetésre kerülő virágok késő nyárig, kora őszig Budapest ékességei. A legnagyobb összefüggő virágágy rendszerek a margitszigeti Virágoskertben és a Gellérthegyen a Jubileumi Parkban találhatóak (1107 m2, illetve 564 m2 alapterületen), de a Margitszigeten még három helyen (Pest-Buda emlékmű, Casino, szökőkút) további 1100 m2 ágyás található. Több helyen találunk még városszerte nagyobb, 200 m2-t meghaladó méretű virágágyakat, például az Oktogonon, a Kodály köröndön, a Széchenyi István téren, a Szent István Parkban és a józsefvárosi Kiscsibész (Csibészke) téren.

Idén 115 egynyári növény fajt és fajtát ültetett a FŐKERT, összesen 147 000 palántát, melynek közel 15%-a magyar fajtákból került ki. Utóbbiak dr. Kovács Zoltán nemesítő fajtái, magyar klímára nemesített, szárazságtűrő fajták – kúpvirágok, kokárdavirágok, mályvák, pillangóvirágok, kakastaréjok. A legnagyobb számban használt egynyári növények a begónia (20 261), a pistike (19 773), a verbéna (11 908), a zsálya (9172), a kakastaréj (8613) és a kúpvirág (7301), őket követi (még mindig 3000 feletti darabszámokkal) a legényrózsa, a bársonyvirág, a díszgyertya, a dália, a kánna és a kokárdavirág.

Az elmúlt 5 évben összesen közel 19 000 m2-nyi területen alakítottunk ki ökológiai szemléletű évelőágyakat, a beültetés során, a hosszú távú fenntarthatóságot szem előtt tartva, a helyi adottságoknak legmegfelelőbb ökológiai igényű növényalkalmazással dolgoztunk. Míg 2015 és 2019 között évente 3-5, addig a 2020-as évben 13 budapesti helyszínen alakítottunk ki ilyen területet. Az évelő ágyakba idén 111 faj és fajta több mint 15 ezer példánya kerül beültetésre.

Az összes kiültetett évelőt és egynyári virágot saját termesztőtelepünkön állítjuk elő.

A több évtizedes hagyománnyal bíró szakmai rendezvény minden évben lehetőséget teremt, hogy a szakma képviselői megvitassák az elmúlt időszak kihívásait, tapasztalatait a városi zöldfelületek kezelésében, valamint az egynyári növények termesztésében és fenntartásában.

FŐKERT

Fotók: FKF/FŐKERT

 

Megosztás

Tulajdonos