Hírek

47. Heti képes beszámoló

A FŐKERT Nonprofit Zrt. az elmúlt héten folytatta a Fővárosi közparkok zöldfelületeinek a téli előkészületeit, többek között a kézi- illetve gépi lombgyűjtést, a virágágyak kapálását, őszi pázsittakarítást, nem utolsó sorban a fiatal fák támrendszereinek felülvizsgálatát, karbantartását. A városi fák alakítják a közterek, közlekedési útvonalak, parkok látképét, szebbé-egészségesebbé teszik környezetünket, mindennapi életünket. A fák jelentősége a városi légkörben is igen fontos, ugyanis a CO2 feldolgozó képességüknek köszönhetően csökkentik az üvegházhatást. A fák lekötik a szennyező anyagokat, javítják a klímát és a forgalmas utak mellett megvédenek minket a zajtól, gyökérzetük pedig elnyeli a járművek okozta rázkódások egy részét.

Budapest kiemelten kezelt zöldterületeinek növényállománya sajnos számos káros behatásnak van kitéve. Egyrészt a városi klíma sem kedvező a növények optimális életfeltételeit tekintve, másrészt rendszeresek a helytelen parkhasználatból adódó egyéb károsodások, pusztulások is. Jellemző károsító okok még, a téli sózás, a kitaposás, a szabálytalan parkolás, a vandalizmus, stb.

Társaságunk év, mint év igyekszik a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő, kiemelten kezelt zöldterületek növényállományát pótolni, bővíteni, állapotát javítani. Ezen törekvéseink eredménye, hogy idén is több helyszínen történtek cserje-, park- és sorfa ültetések.

A cserjeültetések többnyire meglévő, de hiányos állományok pótlását jelenti. A faültetések helyszíneinek tervezésekor figyelembe vesszük a közelmúltban történt fakivágásokat, fapusztulásokat, az önkormányzati- és a lakossági kéréseket, illetve a szakembereink által összeállított középtávú faültetési stratégiai tervet is.

A Főváros közparkjaiban a cserjeültetések a 47. héten kezdődtek, amelyek a 48. héten fognak véget érni, illetve a faültetések is előre láthatóan befejeződnek az 50. hétig. Idén ősszel összesen 246 db. fa, illetve 3.550 db. cserje fogja még zöldebbé, színesebbé tenni Budapest zöldfelületeit.

Megosztás

Tulajdonos

Üzenetírás

Üzenetírás