Hírek, kiemelt

A Margitsziget nevezetes fái

A Margitsziget nem csupán a főváros egyik legszebb parkja, valamint idegenforgalmi központja, ahol a különböző szabadidős tevékenységeinket örömmel és hasznosan tölthetjük, hanem egyben Európa egyik legértékesebb dendrológiai parkja is. A most megjelent munka egyik célkitűzése, hogy – napjaink nevezetes fái mellett – az egykori fákat is, csokorba szedve bemutassa, megörökítse az utókor számára.

Ez a kiadvány legfőképp napjaink dendrológiai értékeinek a megismeréséhez nyújthat eligazítást, segítségével a Margitsziget 35 nevezetes fájával, illetve facsoportjával ismerkedhetünk meg közelebbről. A most megjelent munka egyik további célkitűzése, hogy – napjaink nevezetes fái mellett – az egykori fákat is, csokorba szedve bemutassa, megörökítse az utókor számára.

Ezt a mindössze, szűk egy négyzetkilométernyi területet megalkotói, generációkon át fáradságos munkával és nagy szeretettel formálták, sokszor dacolva a természeti csapásokkal, pusztító árvizekkel vagy éppen a súlyos aszályokkal, háborús károkkal. A régi idők természetes előfordulású hagyásfái, mint például a nyár, fűz, juhar, kőris, tölgy, szil, a terület legkorosabb fái közé tartoznak. Az első fatelepítések idejéből is nem kevés famatuzsálemet tud felmutatni a park – többek között a sziget egyetlen oszázsnarancsát, továbbá számos japánakácot és néhány feketediót. De nem hagyhatjuk ki talán a park legszimbolikusabb fáját, a sokak által ismert nevezetes fát: az ősplatánt sem. Az említett fák közül a legidősebbek akár 210–220 évesek is lehetnek.

Az egykor „Duna gyöngye”, vagy „Tündérkert” jelzőkkel ellátott sziget nagyon megváltozott az elmúlt évtizedekben. Feladatunk többek között, hogy főváros legkiemeltebb parkjában ameddig csak lehet, őrizzük meg értékeinket, köztük nevezetes fáinkat is. E fák megismeréséhez nyújthat segítséget ez a több mint 300 fotóval illusztrált kiadvány.

“A Margitsziget nevezetes fái” kiadvány letöltése

 

Megosztás

Tulajdonos