Hírek

A Városligeti tó iszaptalanítása

Megkezdődött a Városligeti Csónakázótó iszaptalanítása. Az eljárás során eltávolítják a felgyülemlett iszapot, így biztosítva a tóban kialakult életközösség jobb életfeltételeit.

A Városligeti tó sajátos ökoszisztémája a Széchenyi fürdőből érkező langyos víznek köszönhetően egy kis ékszere a fővárosnak. A soha be nem fagyó kis tó, kacsák, kormoránok, sirályok tanyája, élő- és táplálkozó helye. De legalább ilyen sokszínű a víz alatti élővilág. Melegvízi moszatok, algák, planktonok, halak, teknősök, csigák, kagylók élnek az alig 1 méteres betonmedencében, bizonyítva, hogy élet mindenütt van ha törődünk vele és biztosítjuk a feltételeit.

Most egy kis ,,ráncfelvarrás” tanúi lehetnek november végétől az arra járók. A tóban felgyülemlett falevélből, szálló porból, élőlények anyagcseréjéből képződött lassan bomló szerves anyagot iszapszivattyúval ,,víziporszívó”, egy szűk szövésű, speciálisan ide gyártott óriás zsákba (3×30 méteres) juttatjuk. Innen a víz elszivárog, a zsákban csak a szilárd iszap marad, amit elszállítunk.

Ezzel a technológiával – ellentétben a teljes leeresztéssel és a szárazon történő takarítással – nem károsodik a kialakult életközösség. A lecsökkent káros szerves anyag, a frissebb élővíz jobb életfeltételeket teremt a víz feletti madárvilág és a tóban lakó vízi szervezetek számára.

A munkálatok előreláthatólag december 15-ig tartanak, ez idő alatt 150-180 m3 iszap eltávolítása a cél.

Megosztás

Tulajdonos