kiemelt

Aktuális feladataink – komposztterítés parkjainkban

Társaságunk tevékenysége során a zöldfelület fenntartási munkafolyamatok eredményeképpen nagymennyiségű zöldhulladék keletkezik; többek között a kaszálásból, sövénynyírásból, cserje metszésből, faápolási munkákból, továbbá a tavaszi és őszi lomgyűjtésből.

A fenntartási munkák során keletkezett mintegy 50-60 ezer m3 szerves hulladék bekerül Társaságunk Komposzttelepére, ahol feldolgozásra kerül a zöldhulladék, melynek eredménye kép 5-6 ezer m3 komposzt keletkezik. Ennek a mennyiségnek mintegy 70%-át a FŐKERT Nonprofit Zrt. visszajuttatja az Társaság által fenntartott városi zöldterületekre.

A nyitott, nagyprizmás eljárással keletkezett komposzt morzsalékos, humuszszerű magas szervesanyag-tartalmú anyag. Ennek a jó minőségű komposztnak a kijuttatásával kompenzáljuk azokat az élettani folyamatokat, melyek a természetben ugyan lezajlanának, ámde a városi környezetben az emberi tevékenységek okán nem tudnak zavartalanul végbemenni.

Az őszi avar mikroorganizmusok és szervetlen anyagok segítségével történő lassú lebomlása, koposztálódása természetesen egy városi parkban is végbemenne épp úgy mint a természet más – ember által kevésbé használt – részein, azonban a folyamat nem elég gyors és intenzív ahhoz, hogy az urbanizált környezetben ahol a zöldfelületek igen nagy igénybevételnek vannak kitéve elég hatékony legyen ahhoz, hogy kellőkép pótlódjon a talaj szerves anyag és ásványi anyag tartalma. Tulajdonképp ezt a természetben lejátszódó folyamatot gyorsítjuk fel a komposztálás és a keletkezett komposzt zöldfelületekre történő kijuttatása, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy visszajuttatása során.

A komposzt további jó tulajdonsága a magas szervesanyag tartalmon túl a kiváló természetes talajjavító, víz- és hőháztartás szabályzó hatása is. Utóbbiakat hasznosítjuk virágágyaink talajának javítása során, továbbá fa- és cserjeültetés alkalmával is.A felsorolt kedvező hatások mellett a Komposzttal kevert földben nagymértékben növekszik a talajlakó élőlények aktivitása, mely szintén pozitív hatást gyakorol a kiültetett növény kultúrák vitális állapotára.

Megosztás

Tulajdonos