Megújul az Andrássy úti fasor!

2019. július 15-19. között az Andrássy úti fasor Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon közötti szakaszán 8 balesetveszélyes, beteg fa helyére új, egészséges fát ültet Társaságunk, a FŐKERT Nonprofit Zrt.
Az Andrássy úti fasor kiemelt közcélú zöldfelület, melynek fenntartása, fejlesztése Budapest Főváros Önkormányzat felelőssége, kezelésével pedig Társaságunk, a FŐKERT Nonprofit Zrt. van megbízva.

2019. első felében elkezdődött a fasor vizsgálata, melynek célja a fák jelenlegi állapotának megismerése volt, különös tekintettel a fák életképességének, megtarthatóságának meghatározására. Ezen eredményeknek megfelelően kezdjük meg a szükséges beavatkozások elvégzését.
A vizsgálat az előzetes fakataszteri adatok, vizuális és FAKOPP 3D-s műszeres felmérés eredményein alapszik.
A beavatkozások előtt meg kell mérni a lombkorona, a törzs és a gyökerek kiterjedését, fel kell mérni a fafaj tulajdonságainak és a megfelelő növekedéshez szükséges életkörülmények meglétét, egyéb helyszíni környezeti tényezőket és a fák eddigi ápolásának eredményeit. Ezek alapján végezhető el a fasor rekonstrukciója.

A munkálatokra azért kerül sor a nyári melegben, mert az ostorfa növekedésére jellemző, hogy a tavaszi, kora nyári időszakban erőteljes hajtásnövekedést mutat és a vegetációs időszak kezdetén elvégzett metszések azt csak még inkább felerősítenék, ezért ennél a fafajnál célszerű a nyári időszak mérsékelt növekedési ciklusában elvégezni a metszéseket. Továbbá az Andrássy út kiemeltsége miatt a nyári szabadságolások ideje alatti forgalom csökkenés időszakában történő munkavégzés kevésbé bénítja meg mind a jármű- mind a gyalogosközlekedést.
A beültetésre kerülő Celtis australis konténeres nevelésű, nyári ültetésre előkészített növényanyag, kiváló szárazság- és várostűrő fa.

Elvégzésre kerülő fakivágási-faápolási feladatok:
• faápolási módszerekkel nem megmenthető, balesetveszélyes fák kivágása
• balesetveszélyes fák időszakos megtarthatósága érdekében történő koronacsökkentések elvégzése, bekorhadt vázágak eltávolítása
• KRESZ-gallyazások valamint a lámpatesteket takaró és az ingatlanok homlokzatát veszélyeztető fák gallyazása
• idősfa ápolás keretében odú kezelések és korona biztosító kötések elvégzése.

A fasor kiemelt szerepének megfelelően, a fakivágásokat azonnali pótlás követi, hogy ne maradjon üres fahely az Andrássy úton. Így a fák kivágását, tuskófúrását, a fahely friss földdel történő feltöltését követően azonnal új fa kerül beültetésre. A frissen elültetett fák gondozását, öntözését kiemelt feladatként kezeljük, hogy biztosítsuk a fák megfelelő növekedéséhez szükséges feltételeket.

A rekonstrukciós munkálatok 1. üteme

A kivágásra kerülő fákat a helyszínen QR kódot tartalmazó tájékoztatóval jelöltük, melyen a QR kód a fa részletes vizsgálati eredményeit tartalmazó weboldalra vezet.