Hírek

Archív filmek – Játszókertek a kőrengetegben (1971)

A FŐKERT150 emlékév keretén belül kitakarítottuk a padlást és fantasztikus kincseket találtunk! Budapesti zöldterületekhez és a Fővárosi Kertészet tevékenységéhez kapcsolódó archív filmeket, melyet most sorozatként osztunk meg az érdeklődőkkel. Az első kisfilm 1971-ből származik és a Játszókertek a kőrengetegben címet viseli.

Budapesten az első játszóterek az 1920 években jelentek meg, ezek leginkább futkározó területek voltak a parkokban. A két háború között jelentek meg a játszótereken először a hinták, csúszdák, libikókák. Az 1960-as években születtek az első tervezett, tematikus játszóterek, a film is ezekről a kísérletekről szól. A film 1971-ben készült, külön érdekesség, hogy a későbbi FŐKERT vezérigazgató Kiácz György az egyik szakértője az alkotásnak.

Itt megtekinthető a kisfilm

 

Két fő helyszínen játszódik az oktatófilm: a Klauzál téren, amelyet 1968-ben építették át és alakították ki az akkor modernnek számító játszóteret. A másik helyszín a Városligetben a mai sportpályák környéke, ahol 1969-ben építették meg a rönkvárat. Emellett látható a Jászai Mari tér és egyéb budapesti területek. A filmben feltűnnek a ma már nem használt vizes játszóterek, az öntött beton térelemek, a műkő csúszdák, és a rakéta mászókák.

A rövidfilmet a Fővárosi Kertészeti Vállalat részére a MAFILM Népszerű-Tudományos és Oktatófilm Stúdiója készítette. Írta és rendezte Préda Tibor.

További fotók találhatók a FŐKERT150 oldalon:

Klauzál téri játszótér építése és átadó ünnepség 1969 (9 kép)

Városliget, Indián vár – átadó ünnepség és csata 1969 (21 kép)

Jászai Mari téri játszótér 1968 (9 kép)

Megosztás

Tulajdonos