Egyéb, Hírek

Átadták a Nehru partot

2016. szeptember 20-án ünnepélyes keretek között adta át a Nehru partot Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes és Bácskai János, Ferencváros polgármestere. Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a Fővárosi Önkormányzat által kiírt 2013. évi TÉR_KÖZ Városrehabilitációs pályázaton támogatást nyert a „Nehru-projekt I” című projekt megvalósítására. A FŐKERT Nonprofit Zrt. által készített kiviteli tervek alapján a munkálatok 2016 februárjában kezdődtek el.

A Nehru part felújítása során teljes parkrekonstrukció valósult meg, amely a parkszerkezet aktualizálását, a jelen kor követelményeihez igazítását foglalja magában közel három hektáron. A park korábbi zöldfelület-állományi értékének megőrzése mellett a rekreációs lehetőségek megteremtése volt a cél a megváltozott parkhasználói szokások figyelembe vételével.

A zöldfelület teljes megújítása mellett a parki rekreációs funkciók kibővültek. A különböző parkrészek más és más célcsoportot szolgálnak ki: a korszerű játszótér – melyen a játékok életkor szerint lettek csoportosítva – a gyermekes családok, a Petőfi híd alatti részen kialakított BMX- és gördeszka pálya valamint a szabadtéri fitneszpark és a felújított sportpálya a sportolók, a part menti sétány és a pihenőterületek a parklátogatók, a közösségi területek pedig a helyi közösségek, társaságok számára nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget.

Különösen nagy hangsúlyt fektettek a zöldfelületek kialakítására, minőségének javítására. A part területén található a főváros első biodiverz módon felújított parkja: az ide telepített speciális növényzet néhány éven belül önfenntartó biológiai rendszerré áll össze. A terület faállományának átvizsgálásával a balesetveszélyes fákat kivágták, helyükre 12.805 db cserje, félcserje és 7.444 db díszfű, hagymás növény került. A park fenntartója a FŐKERT Nonprofit Zrt. és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

A parki sétányok szilárd burkolatát elbontották, és vízáteresztő stabilizált burkolatot kapott. A part menti széles sétány rendezetlen burkolati viszonyai is megszűntek, így a sétány Nehru parti szakasza a Bálna menti parti sétány folytatásaként, térkővel kiépítve vált alkalmassá funkciójának betöltésére.

A terület közvilágítási rendszerét korszerűsítették, a szükséges kandeláber áthelyezésekkel, valamint új lámpatestek telepítésével. Kihelyeztek 66 szelektív hulladékgyűjtőt és 30 kerékpártárolót alakítottak ki. A közösségi játéktér dombok közé illesztett, átmenő úttal lett kiépítve. A környező, gyeppel fedett dombok a téli időszakban szánkódombként funkcionálnak majd. A felújított BKV épület a későbbiekben vendéglátó ipari egységként működhet.

A megnyitó ünnepségen beszédet mondott Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Bácskai János, Ferencváros polgármestere. Az ünnepélyes szalagátvágás után színes programok várták az összegyűlt érdeklődőket. A sportok kedvelői a FaceTeam, Magyarország első Akrobatikus Sport Színháza kosárlabda-bemutatóját, a BMX Freestyle Hungary kerékpáros attrakcióját illetve Kozma Zsuzsa fitness magyar bajnok műsorát tekinthették meg. Fellépett Magyarország egyik legerősebb embere, Nick Árpád erőművész, háromszoros Guinness Recorder, bemutatót tartott Mihályi Zoltán sakknagymester. A gyerekeket ugrálóvár, arcfestés és lufihajtogatás szórakoztatta. A vendégek a Deák család ízletes gyümölcsszörpjeit is megkóstolhatták.

Fotó: Ferencváros / Bielik István / Képszerkesztőség

Megosztás

Tulajdonos