Hírek

Balesetmentesítés VI. kerület Benczúr utca

Tisztelt Budapesti Lakosság!

 

A Budapest VI. kerület Benczúr utca adottságainak köszönhetően a fasori fák hosszútávú fenntarthatóságát tekintve, nem előnyös. A fahelyek közvetlenül az épületek előtt a járdába az út szélén kerültek kialakításra. Az épületek árnyékoló hatása miatt a fák fényre való törekvése (fototropizmus), külpontos fejlődést eredményez. A termőhelyi adottságoknak és az ártalmakkal terhelt urbanizált környezetben (sózás, légszennyezés, út és közmű építések, stb.), a fákra gyakorolt negatív hatások az idő előrehaladtával fokozódnak és kihatnak a hosszútávú megtarthatóságára. Előrehaladott korú fák találhatóak a területen, ezért a gyökérzet, gyökérnyak felszínre kerülése a talajviszonyok és a sok év alatt bekövetkezett, fákat érintő talajszint alatt végzett munkálatok (pl:közműépítés), és a rendelkezésre álló szűk talajtér, rendellenes fejlődési formákat eredményez. A korlátolt fejlődési lehetőséget biztosító út, járda, szegélyalap miatt a fejlődő gyökérzet élettere beszűkül és felfelé tolja a gyökereket és a gyökérnyaki részt. Sajnálatos tény, hogy jelen esetben a termőhelyi adottságok eredménye képpen, látványosan megfigyelhetők az ártalmak, negatív hatások az egyedeken.


A fasor fenntartásában egészen az ültetéstől az egyed lecseréléséig terveznünk kell. A fafenntartási kötelezettségünkből eredően a fasori és parki fáknál folyamatos az egyedek ellenőrzése, ápolásának ütemezése a biztonságosság megőrzése érdekében. A beavatkozások mértékének meghatározása a sokéves tapasztalattal rendelkező szakembereink feladata.


A 2020. 06.28-án bekövetkezett viharban történő fakidőlés előre nem látható vagy vizsgálható mértékű, gomba kártétel és a szélerősség együttes hatására következett be. Ezért társaságunk szakemberei a területen végzett favizsgálatok során további eltávolítandó egyedeket dokumentáltak, amely fák kivágásának időpontját a 33. hétre (2020.08.10-14.) ütemeztük be. A tervezett pótlás leghamarabb 2021 tavaszán valósulhat meg.


A fasor egészségi állapotromlásának lassításáért elvégzendő ápoló célzatú kertészeti beavatkozásokkal tervezünk, a fahelyek átalakítása nem javítana a területen található idősebb fák állapotán.

Tervezett beavatkozások:
– ifjítás: 2 darab fa
– statikai helyreállító gallyazás: 1 darab fa
– koronakurtítás: 1 darab fa
– kivágás: 29 darab fa

Favizsgálati jegyzőkönyv

Kérnénk a lakosság szíves türelmét, közreműködését a munkálatok ideje alatt, valamint bizalmukat a további hasznos tevékenységünk érdekében.

Megosztás

Tulajdonos