CSEPEL | TEJÚT

A tervezési terület Csepelen a II. Rákóczi Ferenc utca – Tejút utca – Rakéta utca határolásában, a lakótelep és a kertes házas övezet határán helyezkedik el. 

A „Budapest 2019 – Európa Sport fővárosa” program keretében hét helyszínen, köztük a 2020. május 20-án felavatásra került a csepeli Tejút parkban újultak meg a főváros zöldfelületei, illetve játszóterei, amelyek többek között sport- és rekreációs funkciókkal bővültek. A fejlesztések célja, hogy a fővárosiak generációtól függetlenül megújult környezetben és minél aktívabban tölthessék el szabadidejüket. A tervezést és a kivitelezést a FŐKERT Nonprofit Zrt. végezte.

A park aktív rekreációs lehetőségét bővítve egy futókör, sportpálya, fitnesz tér, játszótér és pihenőtér kialakítása történt illemhellyel, mindezt egy többszintes növényállománnyal, virágos felületekkel ellátott pihenőparki környezetben. Szempont volt a XXI. századi technikai vívmányokkal összeforrt ember igényeinek kielégítése, így innovatív okos eszközök is telepítésre kerültek a téren.
A lakótelep neve után a kozmosz, az űr témát jelenítjük meg a parkban. Ezt tükrözi a térszerkezet, a burkolati minták, a kihelyezett játszóeszközök.

A téren helyet kapott egy 15x28m játéktérrel rendelkező, öntött gumiburkolatos többfunkciós sportpálya, focikapuval, kosárpalánkokkal. A sportpálya hangtompított, 4m magas sportpályakerítéssel körbekerített. A sportpálya közelében pihenőtér alakult ki, padokkal, kerékpár tárolóval, ennek a közelben található a közterületi illemhely pelenkázóval.

Az űr tematikát követő játszótéren planetáriumot, rakétát mintázó mászókán, centrifugális forgó eszközökön kívül egyedi, kráterszerű képződményeket is terveztünk. A bizonyos kráterek a terepből kiemelkednek, (közepén trambulinnal), továbbá az egyik központi elem a terep alá süllyedő kráter képződmény, amelybe csúszdán, kötélen, kapaszkodó gömbökön is le lehet ereszkedni, szabad játékot engedve a gyerekeknek.

A játszótér teljes felülete ütéscsillapító gumiburkolattal burkolt. A játszótérhez közvetlenül kapcsolódva egy pihenőt helyeztünk el. A központi részen kapott helyet egy ivókút és az okos oszlop, amely a park egész területére sugároz wifi jelet, valamint kijelzőn keresztül az UV sugárzás erősségéről ad információt.

Látványterv:

A sportpálya mellett kapott helyet a fitnesz tér. Ide 7 db kültéri fitnesz gépet és egy street workout szettet helyeztünk ki. A park látogatásának, használatának élményét javítva, zárható boxokkal rendelkező padot is terveztünk a fitnesz eszközök közelében. Ezek az ülőfelületek a modernkor minden elvárásának megfelelve, számkóddal zárhatók, elektromos hálózathoz aljzatokkal, USB bemenetekkel rendelkeznek.
A fitnesz tér és a sportpálya közé ékelődik be a ping-pong asztal.

A park egy 1,3 m széles, szabványnak megfelelő, EPDM gumi, „Spricc” sportburkolatos futókörrel bővül, mely hossza 300 m.

ZÖLDFELÜLET

Az épített elemeken túl a zöldfelület fejlesztése sem maradhatott el.
A területen 59 db nagyméretű díszfát telepítettünk, köztük juharokat, díszcseresznyéket, júdásfákat, lepényfákat, hársakat és gyertyánokat.

A központi játszótér illetve sporttér geometriáját követve 1 m magas dombokat tervezünk, amelyek a burkolati tükörből kijövő föld helyben tartására hivatottak. A dombok belső tér felé néző oldalain ökologikus szemléletű évelő mixeket terveztünk, a tér külső felére egyöntetű, alacsonyabb cserje kiültetés került. A parkolók és a futókör elválasztására cserje sávokat ültettünk.

A cserjefelületek beültetésére alacsonyra növő fajokat választottunk a park beláthatósága miatt, úgy mint madárbirs, orbáncfű, törpeorgona, törpefűz.

Az ökologikus évelőágyak fajgazdagok, tavasztól őszig színes, dekoratív megjelenésűek, a tavaszi díszítőértéküket erősíti a közéjük ültetett hagymás virágok is.

A terület intenzív használatú részein automata öntözőhálózat létesült, melyekkel az évelő és cserjefelületek mellett a gyep öntözését biztosítjuk.