kiemelt

Egy küzdelmes év krónikája – FŐKERT 2020

Nehéz, helyenként küzdelmes, mégis szép pillanatokban és eredményekben gazdag éven vagyunk túl. A vírushelyzet a mi munkánkat is nagyban megnehezítette, de abban szerencsére nem akadályozott meg minket, hogy közszolgálati tevékenységünket elvégezzük.

Ebben az évben elültettünk 1.530 fát, 33.400 évelő növényt, 16.800 cserjét, 188.900 egynyári és 176.000 kétnyári növényt, lekaszáltunk közel 50 millió m2-nyi gyepterületet, elszállítottunk 1 millió kg zöldhulladékot. Legallyaztunk 18.000 fát, további 1.000-t visszavágással megújítottunk, 1.710 fa pedig injektálásos favédelmet kapott.

Emellett szerencsére maradt időnk és energiánk arra is, hogy a már megszokott programjaink, eseményeink mellett egy sor előre mutató dologba belevágjunk, fejlesszünk és kísérletezzünk, Ez a kis áttekintés ezek közül a legjelentősebbeket mutatja be röviden.

MAKEOSZ konferencia – február 11-14.

Idén is megrendezésre került a magyarországi zöld szakma legnagyobb találkozója, a MAKEOSZ konferencia. A konferencia egyik legforróbb témája a városi zöldfelületek szabályozásának, a szakma által régóta igényelt törvény megszületésének kérdése volt.

Az „első fecskék”, madárodúk és műfecskefészkek a Keresztúri úti telephelyünkön – április 22.

Budapesten már ma krónikus fecskehiány figyelhető meg és a további számos madár- és kisemlősfaj elégtelen állományával együtt problémát okoz az ökoszisztéma működésében. Azóta már túlvagyunk a 600. madárodú kihelyezésén is, és hamarosan elérjük az 1.000 darabot.

A BP Fatár elindulása – május 6.

BP Fatár néven elkészült a főváros ingyenesen letölthető nyilvános fa- és parkkataszter applikációja, amely térképes felülettel segíti az eligazodást, az ismeretterjesztést és a tudatos parkhasználatot a FŐKERT fenntartásában lévő zöldterületeken. Az alkalmazásban a természetvédelmi területek, a fővárosi kiemelt parkok területei, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja, kerti építménye megtalálhatók, és még Budapest nevezetes fái is megtalálhatól.

Újratölthető kulacsok bevezetése – június 23.

Zöld szemlélet a munkavédelemben. Munkatársaink újra tölthető kulacsokat kaptak, így havonta több, mint 11.000 db eldobható palacktól szabadítottuk meg környezetünket.

 

Fakivágási adatlapok bevezetése – július 2.

Nem csak csináljuk, mondjuk is. Egyre többen és többen mutatnak fokozódó érdeklődést a zöld környezet, és azon belül is elsősorban a fák sorsa iránt. Emiatt vezettük be a tájékoztató adatlapokat, melyeket a kivágásra ítélt fákon helyezünk el. Az adatlapok tájékoztatnak a kivágás okáról, időpontjáról, valamint a pótlás időpontjáról is.

Hűsítő Budapest, hűsítő szigetek – július 10.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy a klímaváltozásnak köszönhetően egyre több a forró, kánikulai nap. Ezért a Blaha Lujza téren és a Városháza parkban Hűsítő szigeteket alakítottunk ki, napelemes ventilátorokkal, planténeres díszfákkal és borostyánfalakkal.

Online egynyári és évelő virágbemutató – július

Budapest tereit nyáron színpompás virágágyások tarkítják, amelyek bizony sok munkát igényelnek a háttérben. Erről a folyamatról, az egynyári virágok tulajdonságairól, a koncepció kialakításáról és még sok más érdekes információról hallhattunk idén az online megrendezett Egynyári és évelő virágbemutatón.

Öntözőzsákok kihelyezése – augusztustól

Az újonnan elültetett facsemetéknek különleges gondozásban kell részesülniük, hogy minél hamarabb meggyökeresedjenek és növekedésnek induljanak. A fák tövére helyezett öntözőzsákokból folyamatosan szivárog a víz, így kevesebb párolgással és mélyebbre tud hatolni a folyadék. Ezt a technológiát először a Tabánban elültetett fákhoz helyeztük ki.

Vegyszermentes, termikus gyomírtás bevezetése – szeptember

Végleg leszámoltunk a káros glifozát tartalmú gyomírtószerekkel és ezentúl kizárólag környezetbarát megoldást alkalmazunk a főváros zöldfelületeinek gyomirtására.

Együttműködési megállapodás az Magyar Madártani Egyesülettel – szeptember 21.

Az együttműködésnek köszönhetően minden kivágásra ítélt fán az MME munkatársai zoológiai felmérést végeznek, és amennyiben úgy állapítják meg, hogy a fa fontos élőhelyet biztosít madaraknak, rovaroknak, úgy a fát nem vágjuk ki. Így biztosak lehetünk benne, hogy elkerüljük a városlakó állatok egyedeinek elpusztulását.

Vadgesztenye fák injektálásos védelme

Az egészségre ártalmas vegyszeres permetezés helyett szakembereink egy újfajta, injektálásos módszert alkalmaznak, mely nem csak többéves, biztos védelmet nyújt, de a lehullott gesztenyék legfőbb felhasználóira is teljesen ártalmatlan. Bizony, a fáknak is szüksége lehet oltásra!

Vadvirágos rét kísérlet a Hajógyári szigeten – júniustól

Különleges kísérletbe kezdtünk nyár elején, hogy megvizsgáljuk, miként lehet városi körülmények között vadvirágos rétet létrehozni. Az eredmények több, mint biztatóak, ha terveink valóra válnak, egyre több helyet varázsolhatunk ilyen ökológiailag is hasznos, egyben szemet gyönyörködtető vadvirágos rétté.

Műfű felszedése az Andrássy úton – november 2.

Felszedésre került a műfű a főváros egyik legszebb sugárútján, az Andrássy úton. Ezzel együtt megtörtént a szükséges talajcsere, valamint elültetésre került a tervezett 53 db déli ostorfa (Celtis australis), ami a kipusztult kőrisfáknál lényegesen jobban tűri a mostoha városi körülményeket és évelő növényeket ültettünk oda, ahol a körülmények lehetővé tették.

Közösségi komposztáló a Tabánban – november 13.

A Zöld Tabánért csoporttal közösen átadtuk az első közösségi komposztálóhelyet, ahol a közösségi kertészkedés során képződött szerves anyagok összegyűjtésével komposztot állítunk elő. Terveink szerint a következő év során még legalább 10 közösségi komposztálót állítunk munkába.

Rovarhotelek kihelyezése 

Idén 10 helyszínen helyeztünk el rovarhoteleket, hogy növeljük Budapest biodiverzitását és ökológiai sokféleségét. Ezekkel az építményekkel vissza tudjuk hozni azokat a körülményeket a városba, amelyek alkalmasak arra, hogy a mézelő rovarok szaporodjanak, utódokat neveljenek, így őrizve meg a város ökológiai sokféleségét.

 

Sportparkok átadása

Hét helyszínen – II. János Pál pápa tér, Csepel Tejút park, Függetlenségi park, Hajógyári sziget, Egyetemisták parkja, Tabán, Gazdagrét – Kaptató sétány – befejeződtek a „Budapest 2019 – Európa Sport fővárosa” program keretében épülő sport- és pihenőparkok munkálatai. A fejlesztések célja volt, hogy a fővárosiak generációtól függetlenül megújult környezetben és minél aktívabban tölthessék el szabadidejüket.

Környezetbarát síkosságmentesítés -december

Az idei év decemberétől kizárólag környezetbarát, zeolit tartalmú csúszásmentesítő anyagokat használunk. Az általunk használt anyag a talajba szivárogva nem károsítja az élővilágot, sőt javítja a talajszerkezetet, így a növények tápanyag utánpótlásában is kedvező szerepet játszik.

Együttműködés a lakossággal, civil szférával

A parkokat nem magunknak gondozzuk, csinosítgatjuk, hanem azoknak, akik használják, akik ellátogatnak oda, áthaladnak rajta. Ezért fontosnak tartjuk, hogy egyre több lehetőséget biztosítsunk a lakossággal való párbeszédre, hogy megismerjük igényeiket, ötleteiket és észrevegyük azt, amit mi a másik oldalról nem látunk.

 

Az Újpesti rakpart fasorának megújítása – november 3.

Az Újpesti rakpart fasorát a megújítás előtt többségében kiöregedett, pusztulófélben lévő gömbakác alkotta, ezért szükségessé vált a teljeskörű, átfogó felújítás. A felújítás során kivágott 105 db, illetve a már korábban kihalt vagy kidőlt 47 db fa pótlására 161 db Magyarországon őshonos mezei juhar, illetve további 9 darab, speciális igénybevételnek ellenálló szilfa elültetésére került sor.

CSR faültetések

Fák ültetése nem csak a mi számunkra fontos, hanem cégek és a nagyközönség számára is. Ebben az évben is folytattuk CSR programokat, olyan partnerek közreműködésével, mint a Magyar Vöröskereszt, a Norvég Nagykövetség, a Jane Goodall intézet vagy a Swisscham. Így idén is majd 200 fával gazdagodott fővárosunk, hála ezeknek a lelkes támogatóknak. Az Estée Lauder és az Oxygén Wellness felajánlásának köszönhetően pedig több mint 1.500 fát ültettünk természetvédelmi területekre.

Környezetbarát szerves hulladék kezelés -november 11.

A lehullott faleveleket a nagyobb fővárosi parkokban ideiglenes tárolókba hordjuk össze, és csak koratavasszal szállítjuk el, amikorra a falevelek összeesnek, össztérfogatuk sokkal kisebb lesz. Így lényegesen kisebb szállítási kapacitásra lesz szükségünk, aminek eredményeként a szállítás okozta légszennyezés is jelentősen csökken.

 

Nehéz év volt, és mégis mennyi szép emlék. Nagyon bízunk benne, hogy jövőre még többet gyűjthetünk!

 

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

Tulajdonos