Hírek, kiemelt

Elstartolt a BPFatár bővített verziója

A FŐKERT ma délelőtti sajtótájékoztatóján a résztvevők első kézből tájékozódhattak a BP Fatár mobil applikáció új fejlesztésről és annak szakmai hátteréről. Elsőként láthatták a BPFatárhoz készült grafikai terveket, amelyek hamarosan megjelennek majd a parkokban is.

Az ingyenesen letölthető nyilvános fa-és parkkataszter segítségével Budapest polgárai is közreműködhetnek Budapest zöldfelületeinek megóvásában és fejlesztésében. A BPFatár hibabejelentő alkalmazásként is funkcionál, hiszen az adatok és képi információk mellett a használó célzott bejelentést is tehet a fenntartó felé, amennyiben valamilyen problémát észlel. A FŐKERT fejlesztésében és a Főváros támogatásával megvalósuló kataszter térképes felülettel segíti az eligazodást és a tudatos parkhasználatot.

A BP Fatár az új fejlesztéssel a főváros kiemelt parkjai, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja és kerti építménye mellett több, mint 100 Budapesti nevezetes fával, valamint 38 fővárosi helyi védettségű területtel gazdagodott. A nevezetes fákat külön piktogram jelöli és az applikáció fakataszter keresőjével könnyen fellelhetőek.

A sajtótájékoztatót Zakar András vezérigazgató nyitotta meg. Tájékoztatta a résztvevőket, hogy az alkalmazás május 6-án  4, 5 millió négyzetméternyi parki területtel és 47 ezer fával indult. A BPFatár az új fejlesztés során több, mint 100 nevezetes fával és a fővárosi helyi védettségű területekkel egészült ki ismeretterjesztési céllal, hogy Budapest lakosai megismerhessék Budapest a nevezetes fáinak történeteit és természeti kincseit.

Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze ismertette a BP Fatár applikációval kapcsolatos távlati terveket, többek között a nevezetes fák mellett a nevezetes parkokhoz köthető kultúrtörténeti értékeket is közkinccsé szeretnék tenni, hiszen a parkoknak is van története. A tervek között szerepel például a startup cégekkel való együttműködés is egy európai uniós kutatás-fejlesztési pályázat keretében, amely lehetővé tenné a Főváros birtokában lévő adatok feldolgozását mesterséges intelligencia segítségével.

Ezt követően a BPFatár új fejlesztésében jelentős szerepet vállaló FŐKERT-es munkatársak, Bajor Zoltán táj- és élővilágvédelmi szakértő, Kevély László üzemvezető, a Margitszigeti Nevezetes Fák című könyv szerzője, valamint Viczián Zsófia a Budapesti fák című könyv szerzője tartotta meg előadását.

Az előadások után a résztvevők feltehették kérdéseiket.

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

Tulajdonos