Hírek

Emlékezzünk Csapody Verára, a növényvilág tudományos ábrázolásának művészére

Ha Csapody Vera nevével nem is, de a munkásságával már bizonyosan találkoztunk. Csapody Vera a növényvilág tudományos ábrázolásának művésze volt, aki már gyermekkorától kezdve akvarell festményein majd rajzain örökítette meg a Kárpát medence összes növényfaját. Találkozhatunk vele növényhatározókban, tankönyvekben vagy Jávorka Sándor botanikussal közösen készített könyveikben.

A mai napon Csapody Vera születésének 130. évfordulójának emlékére dr. Debreczy Zsolt kezdeményezésére köztéri műalkotást helyeztünk el a FŐKERT Gellért hegyi üzemegységének kertjében. A tervek szerint – a szükséges engedélyek beszerzését követően – a szobrot a végleges helyszínén, a Csapody Vera  által 1984-ben ültetett, Gellért-hegy lábánál található cedrus mellett helyezzük el.  A dombormű az „Iconographia Florae Hungaricae”, vagyis  „A magyar flóra képekben” című könyv másolata, amely Csapody Vera egyik fő művének mondható.

A megemlékezésen részt vett és beszédet mondott dr. Debreczy Zsolt a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány kutatásvezetője, akinek az esemény létrejöttében nagy szerepe volt, dr. Szlamka József, a TIT Csapody Vera Növénybarát Kör vezetője, aki bemutatta a kör megalakulását és ismertette annak külföldön is elismert szakmai eredményeit. Továbbá a FŐKERT képviseletében Lipcsei Szabolcs a FŐKERT Nonprofit Zrt. zöldfelület-fenntartási igazgatója köszöntötte a résztvevőket, végezetül pedig Gábor Emese képzőművész, az Iconographia Florae Hungaricae „bronzba álmodójának” beszéde következett, aki az emlékmű elhelyezésének fontosságára hívta fel a figyelmünket.

Élt köztünk egy nagyon tehetséges és kitartó művész, aki valami olyat alkotott, amiből az utána következő összes generáció tanulhat. Emlékezzünk meg róla és ne hagyjuk, hogy a neve feledésbe merüljön.

 

Forrás:

http://www.csapodykor.egzotaklub.hu/

https://dendrologia.eu/

Fotó: FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

Tulajdonos