Adyligeti-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedés: II. kerület, Hírnök utca, Hársalja utca találkozásával szemben lévő bekerített terület
Státusz: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatóság: Nem látogatható
Terület: 324 m2

A Budai Tájvédelmi Körzet szélén található kis kiterjedésű erdő kerítéssel körülvett, megtekinteni csak kívülről lehet, Ennek oka, hogy a fákkal sűrűn benőtt terület közepén egy részben föld alá telepített építmény található, a felszín fölött csak két toronyszerű bejárat látható. Ennek védelme a faállománnyal együtt megköveteli a zártság fenntartását.

Természeti értékek:

Az erdő szerves része az őt körülvevő tájvédelmi körzet faállományának, azzal teljes egységet alkot, vagyis az itteni élővilág egy sokkal nagyobb élőhelyen képes fennmaradni, mint amilyen a főváros tulajdonában álló rész. A fővárosi tulajdonban álló rész fái hazánkban jellemző, őshonos fajok, az erdő szerkezete megfelelő, ugyanis a vegyes korállományban egyaránt megtalálhatjuk a fiatal egyedeket és a korosabbakat is. A legidősebbek döntő többségükben mezei juharok (Acer campestre), amely a Budai-hegyvidék egyik legszélesebb körben elterjedt fája. A környező erdőségek miatt ennek a kis területnek igen gazdag faunája van, rovar- és madárvilágára több védett faj jellemző, de a közönséges mókus (Sciurus vulgaris) is előfordul itt.

Veszélyeztető tényezők:

A teljes elkerítettség miatt szemetelés, rongálás, illegális fakitermelés nyomai sehol sem láthatók, ez pedig kedvez az élőhely fennmaradásának. A lekerítés fenntartásával ez az ideális állapot még hosszú ideig fenntartható lesz.

Galéria

A kis kiterjedésű erdőterület kerítéssel elzárt a látogatók elől
A vegyes korállományú erdő őshonos fajokból áll
Az erdőfolt a Hírnök utcán kényelmesen megközelíthető
A területen néhány tekintélyes méretű, idős mezei juhar (Acer campestre) látható
A Budai-hegyek közelsége miatt barátcinegét (Poecile palustris) is megfigyelhetünk