Akadémia-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: XVII. kerület, Pesti út mentén az 506. és az 509. utca között
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Szabadon látogatható
Területe: 0,8 ha

A nagy forgalmú Pesti út mentén található ez a parkos kialakítású, ligetes faállománnyal rendelkező, keskeny és hosszan elnyúló fás terület. Faállományát alapvetően őshonos fajok, főként nyarak (Populus spp.) és juharok (Acer spp.) alkotják. A cserjeszintje hiányos, de néhol nagyon szépen fejlett. A faállomány talán legnagyobb jelentősége, hogy a sűrűn lakott Akadémia Újtelep házai és a Pesti út közé ékelődve tájképvédelmi és zajvédelmi funkciót is ellát.

Természeti értékek:

A terület elsődleges természeti értéke a magas, koros és részben elhalt nyár állomány. Az álló holtfa mennyisége kevés, de a harkályfajok számára ez is elegendő ahhoz, hogy rendszeresen jelen legyenek, illetve költsenek a területen. A fiatal juharos, valamint a cserjés foltok az énekesmadarak számára jelentenek megfelelő búvó- és táplálkozóhelyet, olykor pedig a keleti sün (Erinaceus roumanicus) is felbukkan alkalmanként a bokrok alatt.

Veszélyeztető tényezők:

A zöldterület összefüggő, sétautak nem szabdalják fel, ez megkönnyíti egységes kezelését és fenntartását. Szemetelés nem jellemző és vandalizmus nyomai sem láthatók a fákon. A területen eredetileg a kocsányos tölgy (Quercus robur) volt az uralkodó, ez a faj azonban jelenleg teljesen hiányzik. A jövőben ennek betelepítése fontos feladat lesz az erdőkezelés során.

Galéria

Az Akadémiaújtelep szomszédságában álló erdő hatásos védelmet nyújt a kertes házak számára a forgalmas Pesti út irányából
A faállományt nemesnyarak jellemzik
A középső részen fiatal korai juhar (Acer platanoides) telepítés látható
A ligetes erdőállomány alatt kaszált gyepterület húzódik
A nagy fakopáncs (Dendrocopos major) rendszeresen előfordul