Budaligeti-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: II. kerület, Simon utca végétől 200 méterre, az erdészeti út bal oldalán
Státusza:  Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága:  Szabadon látogatható
Területe:  686 m2

A kis kiterjedésű terület szerves részét képezi a Budavidéki erdőségeknek. Az erdő Budaliget kertesházas övezetének szélén, a Budai Tájvédelmi Körzet határán fekszik. Széles erdészeti úton, kis kaptató leküzdését követően viszonylag könnyen megközelíthető. Az erdőfolt alig 100 méterre fekszik Budapest és Nagykovácsi közigazgatási határától.

Természeti értékek:

A területet jelzett turistaút nem érinti, de a közvetlen közelében halad az országos kék jelzés és itt található a híres Remete-szurdok is. Ennek következtében látogatottsága nem nagy, a faállomány zavartalanul tud növekedni és fejlődni. A hajdani emberi jelenlét bizonyítéka az erdészeti út szélén látható kis kőfejtés és a belsőbb részekre vezető lépcsősor. Az erdő ezen a részen szinte teljesen zárt, döntően őshonos virágos kőrisek (Fraxinus ornus) és tölgyek (Quercus spp.) alkotják. Fiatal kora ellenére állatvilága gazdag, köszönhetően a nagy kiterjedésű Budai erdőknek, amelyek körbeölelik a fővárosi részt.

Veszélyeztető tényezők:

A hajdani emberi jelenlétről árulkodó kisebb kiépítések környezetében nem tud megfelelően felújulni az erdő, ezért ennek részbeni elbontása tervezett. Ezen kívül ugyanebből az okból kifolyólag némi szemét is maradt a területen, melynek összegyűjtése és eltávolítása az egyik legsürgetőbb feladat.

Galéria

A Budai-hegyvidék részét képező erdőterületet döntően szürke törzsű virágos kőrisek (Fraxinus ornus) és repedezett kérgű tölgyek (Quercus spp.) alkotják
Az erdőfoltot széles erdészeti út határolja
Az egykori emberi jelenlét nyomait őrzi egy kis kiterjedésű kőfejtő
Elhanyagolt lépcsősor vezet a terület belsőbb részeibe, melyet már régóta nem használnak
Az erdőterület megfelelő otthont nyújt többek között a csuszka (Sitta europaea) számára