Csalit-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: II. kerület, Csatárka utca, Csalit utca, Pálvölgyi út, Zöldkert út által határolt területen belül
Státusza:  Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Az északi rész szabadon látogatható, a déli rész nem látogatható
Területe: 2,2 ha

A Pálvölgyi-barlang közvetlen közelében fekvő terület két teljesen különálló tagból áll, melyeket a Szikla utca választ el egymástól. A két folt látképe teljesen eltérő. Míg az északi rész sűrű erdővel borított és köztük csak kis tisztások láthatók, addig a déli szinte teljesen fátlan, a hajdani erdőségekre csak kisebb ligetek emlékeztetnek minket.

Természeti értékek:

A déli rész csekély faállománya mellett gyümölcsfáival és telepített fenyőivel jelzi, hogy itt még a közelmúltban is az ember volt az egyeduralkodó. A kitermelt faállomány helyén azonban igen értékes gyepterület alakult ki, amely a szórt fás ligetekkel együtt több védett és fokozottan védett növényfajnak ad otthont. Ezzel természeti értékeit tekintve az egyik legértékesebb erdőterület Budapesten.

Az északi oldal még jól mutatja, hogy milyen lehetett itt az emberi térhódítás előtti erdők képe és hogyan nézhetett ki a táj, mielőtt még felépült volna a környező kertesházas övezet. A döntően őshonos fajok – kőrisek és tölgyek – uralta erdőségben kisebb tisztások adnak otthont számos védett növény- és állatfajnak.

Veszélyeztető tényezők:

A két folt utcákkal teljesen körbevett, elszigetelt erdőterület, mely teljesen elveszítette élő kapcsolatát a közeli Budavidéki erdőségekkel. Ez a fragmentálódás sokkal nehezebbé teszi hosszútávú védelmét és megőrzését. A fával sűrűn benőtt északi egység szegélyében a bolygatások eredményeképpen invazív fajok jelentek meg, ezek közül a bálványfa (Ailanthus altissima) vált a legelterjedtebbé. Ugyancsak az északi oldalon hajdani sittfeltöltés nyomai látszódnak, ahol a faállomány nem képes felújulni. A déli részen pedig a korábbi lakottságra utalnak a kiépített betonfelületek, melyek felszámolása mindenképpen szükséges lesz a jövőben.

Galéria

A két részből álló erdőterület délebbi egységén ma már csak ligetes erdőfoltok találhatók, igen értékes növényvilággal rendelkező gyepterületekkel tarkítva
A hajdani kertművelést fenyők és gyümölcsfák jelzik
Az északi részt összefüggő erdőség borítja, melyben az őshonos fajok dominálnak
Az erdő látképe a Szikla utca és a Pálvölgyi út találkozásánál
Az erdőterület belsőbb részein található gyepeken a védett budai imola (Centaurea sadleriana) is megtalálható
A sűrű cserjés állományokat kedveli a kisposzáta (Sylvia curruca)