Csepeli-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: XXI. kerület,
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Szabadon látogatható
Területe: 16,8 ha

A Francia-öböl D-i oldalán elterülő erdő fiatal, a faállomány jelentős része csupán 20-30 év körüli, a területen csak csekély mértékben találhatunk ennél idősebb faegyedet. A keskeny sétautak inkább a szegélyterületek mentén haladnak, ez pedig megfelelő háborítatlanságot eredményez a belsőbb részeknek. A Duna közvetlen közelsége pedig egyedi összképet kölcsönöz a tájnak.

Természeti értékek:

A sűrű és alacsony erdőterület meglehetősen nagy kiterjedése emberi zavarást kevésbé elviselő fajok számára is lehetővé teszi a megtelepedést. Ilyenek többek között a sárgarigó (Oriolus oriolus), a karvaly (Accipiter nisus) és a mezei poszáta (Sylvia communis). Mivel az erdő részben feltöltött területen fekszik, a talaj bolygatottsága miatt az aljnövényzet szegényes. Cserjeszintje azonban fejlett, ez kedvez a madárvilág mellett az ízeltlábúaknak is.

Veszélyeztető tényezők:

A korábban ide hordott nagy mennyiségű építési törmelék sajnos sok helyen megtalálható a faállomány alatt, melynek felszámolása ma már nem is lehetséges teljes mértékben, mivel ezzel az erdőterület nagy része is megsemmisülne. Ezért a jövőben elsősorban a felszínen megtalálható kommunális hulladék összegyűjtésére nyílik majd lehetőség. További probléma a törmelékes talajon spontán kifejlődött erdőállományban nagy arányban jelen lévő invazív fás foltok jelenléte, melynek őshonos fajokra történő fokozatos cseréjére lesz szükség az elkövetkezendő években.

Galéria

A Weiss Manfréd út felől kiterjedt gyepek szegélyezik
A fiatal erdőállományban néhol idősebb faegyedeket találhatunk
A területen több sétaút segíti a bejárást
Az erdőt északról a Francia-öböl határolja
A fenyőrigó (Turdus pilaris) gyakori téli vendég