Denevér-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: XII. kerület,
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Szabadon látogatható
Területe: 1 ha

A Denevér úti-gyepfolt Természetvédelmi Területtől északra elterülő erdőfolt két tagja áll fővárosi tulajdonban, melyek egy nagyobb kiterjedésű erdő részét képezik. A kertesházas övezetekkel teljesen körbezárt terület jellemző fafajai a tölgyek (Quercus spp.). Faállománya változatos korösszetételű, mely mindkét részen teljesen zárt. A lakott területek közelsége miatt az emberi jelenlét sok helyen tetten érhető, emiatt állapota kis mértékben leromlott.

Természeti értékek:

Bár a nagy kiterjedésű Budai-erdőktől ma már teljesen izolálódott, a megmaradt fák számos élőlény otthonául szolgálnak. Az énekesmadarak mellett a közönséges mókus (Sciurus vulgaris) rendszeres látogató, de olykor a vaddisznók (Sus scrofa) is meglátogatják némi táplálék reményében a tölgyek alját. Botanikai értékei nem ismertek, az ezzel kapcsolatos vizsgálatok várhatóan 2022-ben indulnak.

Veszélyeztető tényezők:

A terület több pontján is látható, hogy építőanyagot tárolnak ideiglenesen a fák alatt, illetve a szegélyben egyes helyeken nagyon sok a felhalmozódott zöldhulladék. A többlet szerves anyag a természetes folyamatokat negatív irányban befolyásolja, mivel a tápanyagtartalom feldúsulása gyomfajok és invazív lágy-, illetve fásszárúak megtelepedésének kedvez. Ez pedig hosszabb távon a ma még jó állapotúnak mondható erdő teljes leromlásához vezethet.

Galéria

Az erdőség egy része meredek domboldalon nő, a fák itt talajvédelmi funkciót is ellátnak
A fák döntő többsége őshonos, de kisebb mennyiségben invazív fehér akácokat (Robinia pseudoacacia) is találhatunk
Az erdő egy része meglehetősen fiatal…
…de néhol idősebb tölgyeket (Quercus spp.) is felfedezhetünk
A területen rendszeresen megfigyelhető az őszapó (Aegithalos caudatus)