Széchenyihegyi-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: XII. kerület, Rácz Aladár köz, Pinty utca között található erdőterület (A Széchenyi-hegy K-i része)
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Szabadon látogatható
Területe: 1,3 ha

A Széchenyi-hegy K-i nyúlványát képező erdő 3 különálló tagból áll, melyek körül az elmúlt években intenzív építkezések zajlottak. Innen indul a zöld kereszt jelzés, melyen felgyalogolva érhetjük el a Széchenyi-hegy legfelső régióit. Régebben részben hétvégi házas övezet volt, melynek nyomait ma is felfedezhetjük, ugyanis egy-két romos faépület most is áll a fokozatosan regenerálódó erdő sűrűjében.

Természeti értékek:

Természeti értékeit tekintve kevéssé ismert, de a spontán felújuló erdő őshonos, tájra jellemző fafajokkal népesül be ismét, ami kedvez a Budai-hegyekre jellemző élővilág visszatelepülésének. A döntően virágos kőrisek (Fraxinus ornus) uralta fiatal erdőségek a Széchenyi-hegy zártabb erdőtömbjéhez közeledve fokozatosan egyre idősebb faállományba váltanak át. Mivel mindegyik különálló erdőtag szervesen kapcsolódik az országos védettséget élvező Széchenyi-hegyhez, az ottani gazdag élővilág rendszeresen jelen van a fővárosi tulajdonú területeken is. Védett növények egyelőre nem ismertek innen, de ez valószínűleg csak a botanikai kutatások hiányosságának tudható be. A jó állapotú erdőkben gazdag állatvilág él, főként az énekesmadarak és kisemlősök jellemzik a területeket.

Veszélyeztető tényezők:

A D-i és K-i oldalak egyre erősödő beépítése nagyobb mértékű emberi jelenlétet generált, ennek nyomán a területek terhelése fokozódott. Illegális területhasználat és hulladéklerakás is jelen van, illetve a régi hétvégi házakból visszamaradt kerítések és házak is bontásra szorulnak, mert ezek a faállomány épségét veszélyeztetik.

Galéria

A több tagból álló erdő egyik részén halad át a zöld kereszt turistaút
Faállománya őshonos fajokból, főként virágos kőrisekből (Fraxinus ornus) áll
Az erdőterület kertesházak közé szorított
Egy részén fiatal erdő található
A területen rendszeresen átvonul a fitisz füzike (Phylloscopus trochilus)