Ferenchegyi-erdő

Természeti értékek:

Elhelyezkedése: II. kerület, Ferenchegyi út, Őzgida utca által határolt terület
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Szabadon látogatható
Területe: 1,5 ha

A II. kerület sűrűn lakott részén található ez az erdőfolt, mely a Ferenc-hegy Természetvédelmi Terület részét képezi. Az ún. helyi jelentőségű védett terület oltalmáról még 1999-ben gondoskodott Budapest Főváros Önkormányzata. A Ferenchegyi út szomszédságában fekvő területrész látogatottsága nagy, a környékbeli emberek nagyon kedvelik.

A terület általános jellemzése:

A védett erdőt alapvetően virágos kőrisek (Fraxinus ornus) jellemzik, melyek közé juharok (Acer spp.) és tölgyek (Quercus spp.) keverednek. Meglehetősen fiatal az állomány, a korábbi beépítési tervek és a világháborús pusztítások miatt többször letermelték, emiatt a mostani erdő kora nincs több 40 évesnél. Oltalma miatt azonban most már hosszú távon biztosított zavartalan fejlődése. Madárvilága és rovarfaunája meglehetősen gazdag, köszönhetően annak, hogy a szigetszerű erdőfolt közvetlen környezetében nincsenek más erdők, ezért ez a terület egyfajta oázist jelent a fauna számára.

Veszélyeztető tényezők:

Egyik legnagyobb veszélyeztetője az elszigeteltség. Az erdő ugyan a Ferenc-hegy Természetvédelmi Terület része, de ezen kívül más erdőtagokkal nincs kapcsolata, területét szinte teljes egészében lakott övezetek veszik körbe. Ez a fragmentáció nehézzé teszi hosszú távú megőrzését. A nagy látogatottság sajnos nagyfokú szemeteléssel is jár, ennek eltávolításáról a BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Főigazgatóságához tartozó munkatársak rendszeresen gondoskodnak. További problémát jelent a fák alatt található, a II. világháborút követő munkálatok során ide került építési törmelék jelenléte, mely ugyan ma már alig felfedezhető, de a talajban lévő sitt megnehezíti a fák fejlődését.

Galéria

A kőrisek (Fraxinus spp.) által uralt erdőt északról kisebb gyepek határolják
A terület a Ferenc-hegy Természetvédelmi Terület részét képezi
Az erdőt a Ferenchegyi út közvetlenül határolja
Tavasszal az erdő üdezöld lombozata összefüggő lombkoronát von a talaj fölé
A kékcinege (Cyanistes caeruleus) egész évben megfigyelhető