Flotilla-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: IV. kerület, Váci út és Flotilla-öböl között, a Hadikikötő utca két oldalán
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: A Flotilla egykori bázisán kívül szabadon látogatható
Területe: 13,4 ha

A Duna újpesti szakasza mentén elterülő erdőnek csak egy részét borítják fák. Kb. 6 ha-on a hajdani Honvéd Folyami Flottilla egykori bázisának elkerített területe található. A megmaradt, több mint 7 ha-os, összefüggő erdőtömb a hajdani laktanya és a forgalmas Váci út között terül el.

Természeti értékek:

A faállomány a Duna menti ártéri ligeterdőkhöz hasonlatos, közepén egy földben futó vezeték miatt állandósult nyiladék látható, melyek fölé jótékony árnyékot vetnek a fölé hajoló idős fák. Az állomány északi részén nagy kiterjedésben van jelen a borostyán (Hedera helix), mely a fákra felfutva őserdei hangulatot teremt. A döntően nyarakból (Populus spp.) és tájidegen zöld juharokból (Acer negundo) álló állomány középkorú, kb. 50 éves lehet. A 20 métert jóval meghaladó magasságú erdő kitűnő élőhelyet nyújt több harkályfajnak és számos énekesmadárfajnak. Az odvakban denevérek élnek, aljnövényzetében pedig igen sok lágyszárú található.

Veszélyeztető tényezők:

Az erdő utakkal körbevett, melyek szélén igen sok betontörmelék található, ami feltehetően feltöltésként szolgált a dunai áradások ellen. A faállomány ehhez képest több méterrel mélyebben fekszik, amelyben elszórt szemét sokszor megjelenik. További problémát jelent az Amerikából származó zöld juhar nagyarányú jelenléte és az eredeti kocsányos tölgyesek (Quercus robur) teljes hiánya. A területen az őshonos fajokból álló, kedvező fajösszetételű erdő visszaalakítása az egyik legfontosabb feladat a jövőben.

Galéria

Az újpesti Duna-parthoz közel fekvő terület szinte esőerdei képet mutat a sok borostyán (Hedera helix) hatására
A fák többsége tájidegen zöld juhar (Acer negundo)
A jövőben a cél az őshonso fajok elterjedésének elősegítése, mint amilyenek a nyarak (Populus spp.) és a kocsányos tölgy (Quercus robur)
A korábbi területhasználatot jelzik a szegélyben megtalálható nagyméretű betontömbök
Az idős faállományban rendszeresen megfigyelhető a fekete harkály (Dryocopus martius)