Gubacsipusztai-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: XX. kerület,
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Szabadon látogatható
Területe: 9,1 ha

A Jahn Ferenc Kórház szomszédságában megbújó erdő Pesterzsébet egyik közismert rekreációs területe, amelyet a környéken lakók előszeretettel használnak kisebb-nagyobb kirándulásokra, kutyasétáltatásra, családi programokra. A nagyobb erdőtömbnek csupán a Ny-i része áll fővárosi tulajdonban, másik fele állami terület, amelyet a Pilisi Parkerdő Zrt. kezel. A széles sétautakkal feltárt terület Dél-Pest egyik legjelentősebb erdős területe.

Természeti értékek:

A korosabb, kb. 40-50 éves erdőtömb jelentős része tájidegen fajokból áll, de szegélyzónájának sűrű cserjeszegélye és a szinte teljes erdőborítottság jótékonyan hat a terület faunájára. Harkályfajokból és énekesmadarakból számos költ a területen, de ízeltlábúak tekintetében is meglehetősen fajgazdag. Az esti-éjszakai órákban denevérek vadásznak a terület felett, amelyek nagy rovarfogyasztó hírében állnak. Olykor vörös rókával (Vulpes vulpes), közönséges mókussal (Sciurus vulgaris) és keleti sünnel (Erinaceus roumanicus) is találkozhatunk.

Veszélyeztető tényezők:

A területen szerencsére megfelelő mennyiségű sétaút áll a látogatók rendelkezésére, melyek csak a legszükségesebb mértékben tárják fel a terület faállományát. Bár az erdő egy része őshonos fajokból áll, a tájidegenek területi kiterjedése igen jelentős. Ezeknek a fokozatos fafajcseréje tájra jellemző őshonos fajokra az elkövetkezendő időszak fontos feladata lesz. Korábban a szemetelés is jelentős problémát okozott, de ez ma már csak csekély mértékben van jelen.

Galéria

Az erdőt északról közvetlenül szegélyezik Pesterzsébet lakótelepi házai
Az erdőt keletről az Erzsébet-ér határolja
A fák között kisebb rétek találhatók
Az erdőállomány nagy részét fiatal fák borítják
A sétautak mentén idős nyugati ostorfák (Celtis occidentalis) nőnek
A vörösbegy (Erithacus rubecula) gyakori költőfaj