Kiscelli-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: III. kerület, Doberdó út legvégének bal oldalán
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Szabadon látogatható
Területe: 1231 m2

A Kiscelli Kastély szomszédságában lévő erdőterület részét képezi a fővárosi tulajdonban álló erdőtag, mely szerves egységet alkot a Kiscelli-parkerdővel. Keleti irányban meredeken lejt, ezért sétautak nem szabdalják fel. Különlegességei az itt található természetes sziklakibúvások. Faállománya jellemzően őshonos fajokból áll, a vegyes korállományú erdő teljesen zárt és jó állapotú.

Természeti értékek:

A juharfajok (Acer spp.) által uralt erdőtagban egyaránt megtalálhatók fiatal és idősebb faegyedek, melyek természetes összképet kölcsönöznek a területnek. A Doberdó út felől teljes mértékben megtekinthető, ahonnan jól látható, hogy lakott részek határolják északi, illetve keleti irányból, délről és nyugatról azonban közvetlenül erdővel határos. Emiatt faunája meglehetősen változatos. Harkályok, csuszkák (Sitta europaea), pintyfélék nagy számban előfordulnak itt, tavasztól őszig pedig poszáták, füzikék bővítik a megfigyelhető fajok listáját. Botanikai felmérése a közeljövőben várható.

Veszélyeztető tényezők:

Parkerdei státusza miatt a területen nem jellemző a fakitermelés, ezért az itteni faállomány nem veszélyeztetett. Meredeksége miatt a látogatásból eredő zavarás és rongálás sem jellemzi, ezért hosszú távú fennmaradása megoldottnak látszik.

Galéria

A meredek erdőben látványos sziklakibúvások találhatók
A faállomány életkora 50 évre becsülhető
A fák egy részén borostyánok (Hedera helix) kúsznak a fény felé
Az őshonos lombhullatók által dominált erdőben idősebb korai juharok (Acer platanoides) láthatók
A védett széncinege (Parus major) rendszeres költőfaj