Kuruclesi-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: II. kerület, Széher út végétől kezdődő erdőrész
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Szabadon látogatható
Területe: 1,6 ha

A II. kerületi Széher út végén, a Hárs-hegy tömbjéhez tartozó erdőterület az egyik legtermészetesebb állapotban fennmaradt fővárosi tulajdonú erdőtömb. Az 1,6 ha-os terület teljes mértékben fákkal borított, melyben dominálnak az őshonos kőris (Fraxinus spp.) és tölgyfajok (Quercus spp.). A zöld kereszt turistajelzéstől délre elterülő, meredek hegyoldal a főváros kevésbé látogatott erdőrészletei közé tartozik.

Természeti értékek:

A természetközeli, szórt állományú, vegyes korállományú, őshonos fajösszetételű erdő önmagában komoly természeti értéket képvisel. Ennek következtében jelentős faunának szolgálnak otthonául. Ebben az erdőrészben az erdei madárfajok és rovarfajok nagy számban képviseltetik magukat mind fajszám, mind pedig állománynagyság tekintetében. A flórája feltehetően hasonlóan gazdag, de ennek részletes feltárása csak 2022-ben indul, csakúgy mint az emlősöké. A területen nem jellemző a rendszeres kezelés, ezért a holtfák helyben maradnak, mely természetvédelmi szempontból kedvező feltételeket teremt és hozzájárul az erdő megfelelő egészségi állapotának fenntartásához. A terület északi felén egyetlen keskeny ösvény vezet végig, illetve két erdőtag között egy lépcső segíti a megközelítést. Mivel más sétaút nem fragmentálja tovább az erdő egységét, a faállomány összefüggő tudott maradni.

Veszélyeztető tényezők:

A lakott területekhez közel eső részeken előfordul némi szemét, de mennyisége nem jelentős, általában a kirándulások során elszórt szeméttel lehet itt találkozni. Korábbi tartós emberi jelenlétre utalnak a néhol helyben maradt drótkerítés maradványok, ezek eltávolítása a közeljövőben várható. Más negatív tényező nem sújtja a területet, így várhatóan még sokáig fogja megörvendeztetni az ide látogatókat az épen fennmaradt faállomány.

Galéria

A Hárs-hegy DK-i szegélyében lévő erdő a Budai-hegység kiterjedt erdőségeinek része
A területet a természetes állapotok jellemzik, ahol az élővilág védelme érdekében a lehullott gallyak helyben maradnak
Az erdő belsőbb részein koros tölgyek (Quercus spp.) rejtőznek
A lakott rész közelében régi lépcsősor vezet fel a felsőbb erdőállományokba
A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) ugyan nem költ a területen, de rendszeresen megfigyelhető