Nagytétényi Duna-part

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: XXII. kerület,
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Szabadon látogatható
Területe: 12,4 ha

A fővárosi Duna szakasz Nagytétényi részét közel 1,5 km hosszan kísérő ártéri galériaerdő az egyik legértékesebb fővárosi tulajdonban álló erdőtag Budapesten. A 6-os út közelsége miatt – mely a dunai árvizek ellen védő töltésen halad – az erdő szélessége sehol sem haladja meg a 200 métert. Az élőhelyet keskeny ösvények néhol bejárhatóvá teszik, de összességében elég háborítatlan ahhoz, hogy a fauna gazdagsága fennmaradhasson.

Természeti értékek:

A fővárosban számos helyen találunk impozáns méretű fákat, de talán ezen a helyen fedezhetjük fel a legnagyobb törzskörmérettel rendelkező egyedeket. Egyes fekete nyarak (Populus nigra) mellmagasságban mért törzskörmérete eléri a 8 métert. Az intenzív erdőgazdálkodási munkálatok hiánya miatt feltűnően sok a holtfa, ami mind a gombavilágnak, mind pedig a faunának kedvező feltétel. Az idős füzeken sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) csoportok növekednek, a holtfákon pedig a védett pézsmacincérrel (Aromia moschata) találkozhatunk a nyári szezonban. Rendszeresen látható az egerészölyv (Buteo buteo), mely feltételezhetően fészkel is az erdőben. A vízpart közelében találkozhatunk a védett hóddal (Castor fiber) is, amely az erdőhöz közeli egyik dunai öbölben meg is telepedett. Vadkamerás felvételek pedig néhány éve bizonyították itt a meglehetősen ritka nyuszt (Martes martes) jelenlétét is.

Veszélyeztető tényezők:

A sétautak mentén sajnos sokszor lehet találni horgászat során keletkezett szemetet, amit a területet használók nagy része elvisz, de sajnos nem mindenki. A déli erdőrész földúton megközelíthető gépjárművel is, ez lehetővé teszi az illegális hulladéklerakást, ami sajnos rendszeressé vált az elmúlt években. Régebbi kupacok pedig még az ártéri erdő belsőbb részein is felfedezhetők. Ezek felszámolása fontos feladat az erdő épségének megőrzése érdekében.

Galéria

Az erdőterület a Duna árvízvédelmi töltése és Dunapart között húzódik
Budapesten ritkaságszámba megy, hogy itt még nincs kiépítve a partvonal
Aljnövényzete sűrű és áthatolhatatlan
Budapest legnagyobb méretű fái itt találhatók
Összeölelkező kocsányos tölgy (Quercus robur – balra) és hegyi szil (Ulmus glabra – jobbra)
A leghatalmasabb fák törzskörmérete 8 méter feletti
A területen nincs fakitermelés, a holtfa az élővilág védelmét szolgálja
A területen állandóan jelen van a védett hód (Castor fiber)
Az erdő gombavilága igen gazdag
A Duna közelsége miatt rendszeresen megfigyelhető a kormorán (Phalacrocorax carbo)
A fokozottan védett réti sas (Haliaeetus albicilla) alkalmi vendég a területen