Nagytétényi-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: XXII. kerület
Státusza Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Szabadon látogatható
Területe: 1365 m2

A kis kiterjedésű erdősáv egy nagyobb – mintegy 0,7 ha kiterjedésű – erdőterület része. A kertesházas övezet szélén található fás élőhely antropogén hatásoknak erősen kitett, korábban feltételezhetően kertészeti hasznosítása is megvalósult. Az erdő fái között ugyanis az őshonos fajokon kívül diófákat (Juglans regia) is felfedezhetünk.

Természeti értékek:

A terület legnagyobb értékei azok a megmaradt idős fehér füzek (Salix alba), amelyek a K-i oldalon láthatók. A két legidősebb egyed törzskörmérete 3 méter körüli, magasságuk legalább 20 méter. A fák között sűrű cserjeszint és számos fiatal faegyed látható. Mivel a terület vízgazdálkodása még ma is jó, az üde élőhely kedvez a fás állomány regenerációjának. A gazdag növényborítottság elsősorban az énekesmadarak és a rovarfauna számára kedvező. Az idős fák lehetővé teszik a nagy fakopáncs (Dendrocopos major) rendszeres jelenlétét is.

Veszélyeztető tényezők:

A korábbi területhasználatokra emlékeztetnek a fák között található régi szemétkupacok és a frissen kihelyezett zöldhulladék-halmok, amelyek elsősorban a sík utca környezetében találhatók. Ezek elszállítása fontos lesz a jövőben. Ugyancsak problémát okoz a tájidegen fásszárúak – pl. a zöld juhar (Acer negundo) – jelenléte, amelyeket fokozatos fafajcserével kell kiváltani. A területen az eredeti állomány kocsányos tölgyes (Quercus robur) lehetett, ennek visszahozatalára lesz szükség a jövőben.

Galéria

A kis kiterjedésű erdőfolt egy nagyobb erdőtömb részét képezi
Állományát fiatal faegyedek jellemzik
Néhány koros fehér fűz (Salix alba) árulkodik az eredeti faállomány szerkezetéről
Cserjeállománya fejlett, döntően őshonos fajok alkotják
Az örvös galamb (Columba palumbus) rendszeres vendég tavasztól őszig, olykor fészkelése is előfordul