Ostoros-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: XVI. kerület, Furmint utca és Burgundi utca mentén
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Szabadon látogatható
Területe: 0,8 ha

A ligetes erdőterület teljesen mesterséges telepítésű, mely jótékonyan elválasztja a lakott részeket a forgalmas Ostoros út autóforgalmától. A sorokba telepített faállomány mellett, a terület ÉNy-i végében nyílt gyepterület található, ahol egyelőre még nem történt fásítás. Keskeny ösvényeken keresztül részben bejárható, de a belsőbb részeken csak a kertesházak lakói használják a területet.

Természeti értékek:

Telepített faállományának egy része őshonos juharfajokból (Acer spp.) áll, nagyobbik részét kínai nyarak (Populus simonii) alkotják. Ez a gyorsan növő ázsiai fafaj kedvelt parkfa hazánkban, az erdőterületeinken azonban nem jellemző. A sorba telepített fás állomány sok helyen átlátható, cserjeszintje szegényes, ezért jelenleg inkább parkra, mintsem erdőre hasonlít. Énekesmadárfaunája viszonylag fajgazdag, de a keskeny erdőben csak nagyon kevés faj képes utódokat nevelni. A környező lakosság önkéntes alapon több facsemetét is ültetett a területre. Szemetelés és vandalizmus nyomai nem érhetők tetten, ez feltételezhetően az itt lakók felelősségteljes területhasználatának köszönhető.

Veszélyeztető tényezők:

A sorba ültetett, tájidegen fajok jellemezte faállomány erdőként történő fenntartása igen nehéz. Amennyiben klasszikus erdőterület kialakítására kerül itt sor, fokozatos erdőszerkezet átalakítással és fafajcserével lehet ezt megoldani, ami hosszú folyamat. Az eredetileg jellemző fafaj a főváros ezen részén a kocsányos tölgy (Quercus robur), mely egyelőre teljesen hiányzik a területről. Ennek visszatelepítése az egyik legfontosabb jövőbeni feladat.

Galéria

Az erdőterület egy részén jelenleg kaszáló található
A faállomány sorba telepített
A szegélyben sűrűbb és fiatalabb állományok nőnek
A környékbeli lakosok önkéntesen ültettek ide számos facsemetét
Az erdővel határos kertesházas övezetben a házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros) rendszeres költőfaj
A zöldike (Carduelis chloris) egész évben előfordul