Patakmenti-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: XVII. kerület, Rákos-patak mentén 5 különálló foltban, a Dédes köz és a Ferihegyi út között
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Szabadon látogatható
Területe: 0,8 ha

A kis összkiterjedésű erdőterület 5 különálló tagból áll, melyek közös tulajdonsága, hogy a Rákos-patak nyomvonala mentén találhatók a XVII. kerületi szakaszon belül. Egyes részei olyan kicsik, hogy csupán néhány fa fér el rajtuk, míg más helyen kisebb erdőfoltnak is otthonra találnak. Nyugat felé főként a nyarak dominálnak, kelet felé azonban már átveszik a főszerepet a fűzek. Az erdőtagok a patak menti sétautak és kerékpárút mentén kényelmesen megközelíthetők.

Természeti értékek:

A területen alig jellemző az erdőgazdálkodás, a legtöbb részen a természetes folyamatok határozzák meg az állomány sorsát és alakulását. Ezért – főként a keleti részeken – meglehetősen sok a holtfa, ami az állatvilág számára igen kedvező feltétel. Harkályfajok és énekesmadarak nagy számban vannak itt jelen, de védett ízeltlábúak több faja is előkerült már az erdőfoltokból.

Veszélyeztető tényezők:

Egyes területrészeken nagy számban található meg az Észak Amerikából származó zöld juhar (Acer negundo), amely fokozatosan kiszoríthatja az őshonos fafajokat. Ezért ezeket az állományokat fokozatosan vissza kell szorítani és újra teret kell biztosítani az őshonos puhafás ligeterdők térhódításának. A területeken általános probléma a szemetelés, bár mértéke nem olyan nagy, köszönhetően az ide járó látogatók egyre környezettudatosabb hozzáállásának.

Galéria

A több különálló erdőtagból álló területen idős nyárfaligetek találhatók
Az erdőfoltok mindegyike a Rákos-patak mentén fekszik
Egyes ligetek igen kis kiterjedésűek
Az erdők egy része nagyon fiatal és jellemző rájuk a sok tájidegen faj
A Lajosház utca közelében rejtőznek a legtermészetesebb állapotban fennmaradt erdők
A korosabb állományokban ritka költőfaj a szürke légykapó (Muscicapa striata)
A kerti geze (Hippolais icterina) rendszeres késő tavaszi átvonuló