Tündérhegyi-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: XII. kerület, Árnyas úttól délre, a Remete út két oldalán
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Nem látogatható
Területe: 2,5 ha

A kertesházak közé szoruló, K-Ny-i irányban hosszan elnyúló erdős terület a Tündér-szikla szomszédságában található. A hajdani lakottságra és emberi jelenlétre utalnak az őshonos fafajok között megbújó koros vadgesztenyefák (Aesculus hippocastanum), melyek eredeti őshazája a Balkán-félsziget. A két tömbre osztható területet a Remete út választja el egymástól.

Természeti értékek:

Az utcafront felől kerítéssel határolt erdőben hatalmas fák rejtőznek. Évszázados hárs és tölgyfák (Tilia spp., Quercus spp.) növekednek itt, melyek magassága a 30 métert is eléri. Alattuk sűrű újulat növekszik, amelyben dominálnak a kőrisek és a juharfajok (Fraxinus spp., Acer spp.). Állatvilága gazdagnak mondható. A közönséges mókus (Sciurus vulgaris) mellett olykor a róka (Vulpes vulpes) is felbukkan itt. Madárvilágának legjellemzőbb képviselői a harkályok, a cinegék és a pintyfélék. Növényvilága kevésbé ismert.

Veszélyeztető tényezők:

Zártsága miatt kevés tényező jelent veszélyt a területre. Egyedüli negatív tényezőként a környező erdőterületektől történő részleges elszigetelődést említhetjük, de ez is csak a Ny-i erdőtagra igaz. A K-i oldalon lévő tömb szervesen kapcsolódik a János-hegyhez, annak K-i nyúlványát képezi.

Galéria

A terület a XII. kerület kertesházas övezetében fekszik
A külvilágtól elzárt, a hajdani kertművelést nem használt sétautak jelzik
A természet által visszahódított területen sok az idős, nagyméretű fa
Budapesti viszonylatban is különlegességnek számítanak hatalmas tölgyei
A lakott területek közelsége miatt rendszeresen megfigyelhető a mezei veréb (Passer montanus)