Hírek, kiemelt

Európai Év Fája lehet a Jászai Mari téri platán

Idén 16 ország fája mellett a magyarországi Év Fája verseny győztesére, a FŐKERT kezelésében és fenntartásában lévő Jászai Mari téri platánra is lehet szavazni az Európai Év Fája versenyen.

A FŐKERT favizsgálati eredményei alapján kijelenthető, hogy a Jászai Mari téri platán egy jó állapotú parki fa. A Margit-híd 2009 és 2011 közti felújításának idején a fa gyökérzónájában lévő támfal volt az építési terület határa, a megváltozott talajviszonyokhoz a fa nagyon szépen alkalmazkodott. A platán törzsátmérője 79 cm, magasssága 20 méter, koronájának átmérője 14 méter.

A Jászai Mari téri platánt 1936-1938 körül ültették el a téren, amelyet eredetileg 1903-ban parkosítottak és sokáig a Rudolf tér nevet viselte. A területet 1950-ben keresztelték át Jászai Mari térre, a színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából. Az itt álló faóriás az ország egyik leglátogatottabb faegyede, amelynek képét számtalan családi album őrzi az alatta megpihenők képmásaival.

Kérjük támogassa Ön is a kezdeményezést, hogy ismét egy magyar fa lehessen az év fája! Február végéig lehet szavazni, ezen a linken: http://www.treeoftheyear.org/ETY-2/Uvod.aspx.

Jászai Mari téri platán

 

Megosztás

Tulajdonos