Hírek

Évelő mixek a hajógyári biodiverz ágyásokban

A FŐKERT tavaly júniusban adta át Budapest első biodiverz tanösvényét a Hajógyári szigeten. Társaságunk a svájci ZHAW partnercéggel közösen valósította meg a projektet, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az élővilág sokszínűségére, illetve a sokféleség megőrzésének fontosságára. A tanösvény azokat a technológiákat mutatja be, amelyek segítenek a városi biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség megőrzésében, helyreállításában, egyik ilyen speciális elem az évelő virágágyak kialakítása volt.

A lágyszárú évelők – amelyeket korábban magánkertek és zárt parkok növényalkalmazásaiban használtak elsősorban – számos olyan előnyös tulajdonsággal bírnak, amelyek segítik városi előretörésüket:

  • nagy esztétikai változatosság: nemcsak a viráguk színével és formagazdagságával, de sok más módon:  levelükkel, habitusukkal, vagy akár terméseikkel is díszítenek. Divatba jöttek például a magas díszfüvek, amelyek virágzó évelőkkel vegyesen kiültetve, vagy magukban is nagyon látványosak.
  • A vegyes kiültetésű évelőágyak egész évben nagy változatosságot és páratlan dinamikát nyújtanak, ellentétben például a statikusan virágzó egynyárikkal. Az itt bemutatott, Svájcban és Németországban kifejlesztett évelőmixek például úgy lettek kialakítva, hogy a különböző évszakokban eltérő, de karakteres színvilágot és hangulatot adjanak.
  • Még nagyobb variációs lehetőséget nyújtanak az úgynevezett dinamikus kiültetésű, természetes hatású évelőágyak, ahol a különböző, de előre kiválasztott fajokat véletlenszerű dinamikával, keverten ültetjük ki.
  • Az évelők telepítési és üzemeltetési költsége az egynyári növényekhez képest jelentős megtakarítást jelent. A megfelelően záródott társulásban a nem kívánatos gyomnövények kevésbé tudnak előbukkanni, így nem kell folyamatosan gyomlálni az ágyást. Elég egyszer kiültetni, és az több évig díszíteni fog, nem kell évente cserélni, mint az egynyári növényeket. Évente csak egyszer kell visszavágni a növényeket, ellentétben az intenzíven fenntartott, sűrűn kaszált gyepfelületekkel.
  • A vegyesen vagy dinamikusan kialakított évelőágyak jelentős mértékben hozzájárulnak a városi biodiverzitás növeléséhez. Fontos részei a zöld infrastruktúrának, hiszen élőhelyet biztosítanak pollinátoroknak, madaraknak, és a városi fauna más fajainak is.
  • Ellenállóbbak az intenzív gyepeknél vagy az egynyári ágyásoknál.
  • Por- és széndioxid megkötő képességük sokkal magasabb, a városi klímára gyakorolt pozitív hatásuk is jelentősebb, hiszen több csapadékot vesznek föl és tartalékolnak, majd száraz időszakokban többet párologtatnak.
  • Számos zöldfelületi helyzetben alkalmazhatók sikeresen: borderágyásokban, utak elválasztó sávjaiban, növénytartókban, zöldtetőkön és zöldfalakon, hagyományos egynyári ágyások és cserjefoltok helyett, száraz területeken, vízzel időszakosan elöntött területeken, fahelyek ültetőtányéraiban, stb.

Az évelőágyásokban a svájci szakértők által összeválogatott növények kerültek beültetésre. Az alábbiakban olvasható az egyes ágyásokba telepített fajok listája (latin és magyar névvel).

eveloagyasterkep

Évelő virágágy térkép

    1.  évelőágyás növényei
    2.  évelőágyás növényei
    3.  évelőágyás növényei
    4.  évelőágyás növényei
    5.  évelőágyás növényei
    6.  évelőágyás növényei
    7.  évelőágyás növényei
    8.  évelőágyás növényei
    9.  évelőágyás növényei
    10.évelőágyás növényei

 

[av_gallery ids=’3653,3654,3655,3656,3657,3658,3659,3660,3661,3662,3663,3664,3665,3666,3667,3668,3669,3670,3671′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’shop_thumbnail’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’]

 

Megosztás

Tulajdonos

Üzenetírás

Üzenetírás