Hírek

Faápolási munkálatok – XIX. kerület Bercsényi utca

Tisztelt budapesti lakosok!

Társaságunkhoz több lakossági bejelentés is érkezett a XIX. kerület Bercsényi utca fáival kapcsolatosan, így szakembereink lombfakadásig folyamatosan faápolási munkákat, fiziológiai egyensúly helyreállító kezeléseket (metszéseket, kurtításokat, ifjításokat, sebkezeléseket) végeznek az utca Ady Endre út és Zalaegerszeg utca közti szakaszán.

Szakembereink a helyszíni felmérést követően megállapították, hogy előrehaladott fertőzöttség jellemzi a fagyöngy (Viscum album) tekintetében. A fagyöngy, mint élősködő komoly kockázatot jelent az alábbiak miatt:

A fehér fagyöngy (Viscum album), Magyarországon is jól ismert és egész Európában elterjedt fél élősködő, örökzöld növény.
Leggyakoribb gazdanövényei az almafa, a nyárfa, a fűzfa, az akácfa, ostorfa, amelyek ágain gömbölyű, 60–100 cm átmérőjű bokrokat képez.

A téli, nyugalmi időszakban a gazdanövény ágain megmaradó epifiton károsító téli zöld lombja nagy felületet képez, a rá hulló nedves hó, ónos eső jelentős tömegnövekedést eredményez, ennek következtében fokozottan megnő az ágletörés, áglehasadás veszélye.

A víz és ásványi anyagok elszívása hatalmas stresszt okoz a gazdanövényeinek. Megtelepedése csökkenti a növény vitalitását, a törzsátmérőt és a termés mennyiségét, illetve egy általános gyengültségi állapotot idéz elő.
Hatása utat nyit a gyengültségi károsítóknak is, ami végül hozzájárul a fa gyorsabb leromlásához végül pusztulásához.

A több éves telepek akár több tíz cm-t is haladnak a xilémben, ezáltal a beavatkozás mértéke (ág levágása) a telep nagyságából következtetve, akár a gócponttól 1,5 m is lehet.

Ezen tényezők figyelembevételével az egységes kezelés az egész fasori állományt érinteni fogja.

A környéken útlezárásokra nem kell számítani, azonban kérjük, hogy fokozott körültekintéssel közlekedjenek.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

 

FŐKERT Nonprofit Zrt. dolgozói

 

 

Megosztás

Tulajdonos