Hírek

Faápolók a Hétvezéren

Társaságunk feladatai közé tartozik a kezelésében álló fák biztonságosságának megőrzése. Különösen nagy kihívás ez olyan kivételes dendrológiai értékű fák esetében, mint a margitszigeti „Hétvezér” platán. A platán tönkje valószínűleg még József nádor korabeli, talán maga a nádor ültette, ám az első világháborúban tisztázatlan körülmények között tönkjéig elpusztult. A tönkből azonban hat sarjhajtáson keresztül megújult, az egyik hajtás korai elágazásával pedig egy hét vezérágat formázó különleges formájú egyed fejlődött ki. A többtörzsű fa gyökérnyaka 2010-ben megroppant, Társaságunk egy akkor még kevésbé alkalmazott technológiával – dinamikus kötélcső rendszer kiépítésével – stabilizálta a fa állapotát.

A rendszer jól vizsgázott, 2015 nyarán egy viharban az egyik törzset a kötélrendszer tartotta meg, így megakadályozva a fa kitörését. A rendszer gyári szavatossági ideje nyolc év, ezért a fa 2019-ben újabb ápolásra szorul. Ennek előkészítéseként 2018-ban a fa részletes statikai vizsgálatát végeztük el egy új technológiával, melynek során a szél erőssége és iránya, valamint a fára szerelt dőlésérzékelők segítségével meg tudtuk határozni a fa mozgását meghatározott terhelés esetén. A vizsgálat értékeléséhez Dr. Dívós Ferenc professzor, az alkalmazott műszer gyártója végzett különleges számításokat, melyek segítségével meg tudtuk határozni a fa mozgását, így az egyes törzselemre ható terheléseket.

A fa megtarthatóságának lehetőségei korlátozottak, ezért 2018 október végén Társaságunk a Margitszigeten „Mentsük meg a Hétvezért!” címmel szakmai konzíliumra hívta a Magyar Faápolók Egyesülete minősített favizsgálóit. A konzílium során, illetve azt követően megfogalmazódott a fa megmentésének terve. A szélterhelés mérséklése érdekében szükséges a fa lombkoronájának csökkentése, illetve a fa újabb dinamikus rögzítése, a régi rendszer meghagyásával.

A munkálatokat a lomb nélküli, enyhébb téli napokon végezzük. A munkák elvégzésébe gyakorlatként bekapcsolódtak a faápoló oktatáson résztvevő leendő minősített faápolók. Ők a képzésük során részletes elméleti és gyakorlati ismereteket kapnak, így alkalmasakká válnak a közterületi fák általános és speciális ápolási munkáinak elvégzésére. Képzésükben a FŐKERT dolgozói aktív részt vállaltak. A Hétvezér ápolási munkái még folynak, a lombfelület csökkentését elvégeztük, a korona ismételt statikai megerősítése még folyamatban van, még február elején el is készül.

A faápoló diákok a modern faápolás alapjait lerakó, ma a világ legnagyobb faápoló szakcégének számító The Davey Tree Expert Company úttörőiről készült archív fotót ismerve, hasonló típusú gyakorlati tablóképet szerettek volna. Mivel mindannyian képzett alpinisták, Társaságunk (a turisták nagy örömére) hozzájárult a különleges tablókép elkészítéséhez.

Megosztás

Tulajdonos