Dózsa György úti fák

Megújul a Dózsa György út faállománya. Jelenleg a fasor számos egyede olyan állapotban van, hogy az életveszély vagy súlyos kárral fenyegető helyzet megelőzése érdekében fapótlásra van szükség. A régebbi kéregsérülések, majd az ennek nyomán kialakult belső szöveti kárképek mindegyik fánál elérték azt a kritikus mélypontot, ahonnan már nem lehet visszahozni olyan életképes állapotba, ami a közterületen elvárt.

A területen fokozatos fafaj váltásra kerül sor, a „jó várostűrő” és dekoratív Ginkgo biloba, azaz páfrányfenyő veszi át a szerepet. A kétlaki Ginkgo biloba porzós egyedeinek oszlopos habitusa a Dózsa György út térszerkezetébe jól illeszkedik, őszi lombszíne, különleges formája dekoratív. Nagyon ősi növényfaj. Közeli rokonai, amelyek levele már hasonlított a mostani páfrányfenyőéhez, mintegy 270 millió éve fejlődtek ki. Fiatalon karcsú és kevéssé elágazó, később a kúp alakú koronája kiszélesedik. Az ágak már fiatalon is erősek, vastagok, hegyesszögben felfelé törnek, csak később terülnek szét. A betegségeknek, kártevőknek ellenáll, a szelet, hókárt jól tűri. A városokban gyakori füstgázokat (kén-dioxid, nitrogén-monoxid stb.) minden más fánál jobban tűri.

Korábbi károk a területen

fokert_fasorrekonstrukcio_600x400_v2-page-001

XVII. kerületi fasorrekonstrukciós munkák

Az idei évben is folytatódik a FŐKERT kezelésében lévő fasorok ápolása-kezelése, többek között, egyes fasori fák kivágásra kerülnek és helyettük új, előnevelt fákat ültet a Társaság. Ezt a tevékenységet a Társaság összeköti a Tarlós István főpolgármester által tavaly elindított „10.000 új fát Budapestre” programmal, vagyis a városi fasori rekonstrukciós munkálatok befejeződésével több és jobb minőségű fa lesz Budapesten, ráadásul az újonnan ültetett fák kiválasztása során tekintettel leszünk a lehetséges környezeti ártalmakra, terhelésre. E program 2017. év tavaszi üteme során 100 csemetét ültet el a FŐKERT a XVII. kerület területén a főútvonalak, tömegközlekedési útvonalak mentén.

Az ültetésről, az ültetési helyszínekkel és az ültetendő fafajokkal kapcsolatosan a FŐKERT és a kerületi önkormányzat az év elején egyeztetett.

A tavaszi telepítési helyszínek:
1) Pesti úton a Ferihegyi úti kereszteződés és Rákoskert településhatár között.
2) Csabai és Péceli úton a Pesti út és a Zrínyi út közötti szakaszon.

A 2017. év őszi telepítés előkészítéseként a Ferihegyi út két vasútvonal közötti szakaszán lévő erősen leromlott állapotú fasorban a FŐKERT fasorfenntartási munkálatokat fog végezni. A 70-es években telepített, balesetveszélyes, elöregedett, nem utcai sorfának való (könnyen törő, odvasodó, vattázó stb.) nyárfák közül a még megmenthető egyedek szakszerű faápoló kezelésben részesülnek, de a nagyon rossz állapotú, balesetveszélyes, menthetetlen fákat sajnos ki kell vágni. A kivágott fákat a FŐKERT 2017. évi őszi telepítés során fogja pótolni, mely során várostűrő, a Társaság 100%-os tulajdonában lévő Tahi faiskolában nemesített és termesztett csemeték ültetésével, egy új, egységes fasort alakít ki.

Az előzetes szakértői tanulmány alapján a következő beavatkozások történnek a Ferihegyi úton:

Gallyazás 1 db
Visszavágás 39 db
Kivágás 32 db

A faültetések a XVII. kerület területén a főútvonalak, tömegközlekedési útvonalak mentén 2018. és 2019. évben is folytatódnak.

A 17.Kerület Ferihegyi út nyomvonalán található nyárfák felmérése: Vizuális fafelmérési dokumentáció

Bajcsy-Zsilinszky út

Megújul a Bajcsy-Zsilinszky út Nyugati tér felé eső részének egyik fasori zöldfelülete. A favizsgálati szakvéleményekkel alátámasztottan baleset- és életveszélyes fák helyére a “Tízezer új fát Budapestre!” program keretében új facsemeték kerülnek. A magas kőris (Fraxinus excelsior) – amint ezt neve (excelsior, vagyis kimagasló) is mutatja – az olajfafélék családjának legmagasabbra növő faja, akár 20-40 méter magasra is megnőhet és kitűnően bírja a városi környezetet.

 

A favizsgálati adatlapok megtekinthetőek itt: 01 02 03 Szakvélemény – általános rész

Fapótlási határozat: [4]2383-7-2016 Határozat Bajcsy Zs.