FÜGGETLENSÉGI PARK

A tervezési terület a főutak találkozásánál található: északról a Bocskai út, nyugatról a Karolina út, délről és keletről a Nagyszőlősi út határolja

A „Budapest 2019 – Európa Sport fővárosa” program keretében hét helyszínen, köztük a 2020. június 5-én felavatott újbudai Függetlenségi parkban újultak meg a főváros zöldfelületei, illetve játszóterei, amelyek többek között sport- és rekreációs funkciókkal bővültek. A fejlesztések célja, hogy a fővárosiak generációtól függetlenül megújult környezetben és minél aktívabban tölthessék el szabadidejüket. A tervezést és a kivitelezést a FŐKERT Nonprofit Zrt. végezte.

A tervezési területnek része a háromszög alakú zöldfelület a meglévő aszfalt járdákig, illetve az aszfalt járda és a gépkocsi út között húzódó zöldsáv a Karolina út és a Bocskai út felőli oldalon.

A Függetlenségi park fejlesztése során cél volt új funkciók, innovatív eszközök telepítése, a park közepén álló szökőkút és vízmedence üzembe helyezése, továbbá a zöldfelület megújítása. A 6040 m² nagyságú tervezési területen teljesen megújultak a burkolatok, az utcabútorok, a parki világítás és a növényzet is. A park letisztult, egyszerű formákkal és klasszikus térszerkesztéssel újult meg, de mégis kortárs szemléletű és anyaghasználatú.

A „Budapest 2019 – Európa sportfővárosa” programsorozat egyik célkitűzése, hogy egészségesebb életmódra ösztönző fejlesztésekkel ingyenesen biztosítsa a városban élők számára az aktív kikapcsolódás lehetőségét, ennek támogatására park nyugati oldalán két street workout szett került helyezesére. A szabadtéri edzőpark eszközei között megtalálható kér pár gyűrűt állvány, ferde pad, függőleges és vízszintes létra szett, párhuzamos és ferde korlát, bokszzsák és négyrészes nyújtó torony is.
A pelenkázóval ellátott illemhely, ivókút és street workout eszközök mellett magas minőségű, könnyen fenntartható utcabútorok (okos padok, hulladékgyűjtők, kerékpártárolók) kerültek telepítésre, mindezzel élhető teret biztosítva az ide érkezőknek.

Látványterv:

A központi üveg emlékmű és vízmedence körül egy pihenésre alkalmas tér alakult ki, amely a háromszög alakú zöldfelület minden sarkából egyenes utakkal megközelíthető. Mőcsényi Mihály tájépítész professzor munkásságának állítva emléket megőrzésre került az eredeti parkszerkezetet, amely egyben fontos kerttörténeti érték.

A központi tér tervezésénél cél volt egy intimebb belső tér kialakítása, ráerősítve a meglévő teknőszerű terepi adottságra. A központi gyepfelület köré tervezett 50-70 cm magas dombokkal egy védettebb belső pihenő rész került kialakításra. A pihenőtér stabilizált, szórt burkolatára USB csatlakozóval ellátott okos padok kerületek. Az okos padok világítással is rendelkeznek, amellyel este és félhomályban, mint díszvilágítás reprezentatív környezetet biztosít a szökőkútnak és a központi térnek.

A parkban egy okos oszlop is megtalálható, mely 50m sugarú körben ingyenes WIFI használatot biztosít.

A zöldfelületet ökologikus növényágyakkal és talajtakaró növényekkel tarkított színes kiültetések jellemezik; a tervezett dombokon a díszfüveké, tavasszal pedig a hagymás növényeké lesz a főszerep. A központi gyepes terület és a körülötte lévő dombok automata öntözőrendszerrel ellátottak, a park többi részén a zöldfelület gondozása kézi locsolással megoldott. A területen összesen 8 darab fa, 17.800 darab évelő növény és a díszfüvek közé 3325 darab hagymás növény került elültetésre. A park gyepfelülete összesen 2427 m².