Hírek

Gazdagréten a Kaptató sétány mérföldkőhöz érkezett

Mérföldkőhöz érkezett Gazdagréten a Kaptató sétányon épülő sport- és szabadidőpark: megnyitotta kapuit a terület és várja a látogatóit. Többféle funkcióval is bővült a terület például sakkasztallal, ivókúttal, fitnesz eszközökkel, padokkal és hulladékgyűjtőkkel. Emellett kiemelt célunk volt, hogy a szabad zöldfelület arányát minél inkább megőrizzük és a park növényekkel borítottságát növeljük.

A parkban egészségügyi okok miatt összesen 9 darab fa kivágásra, valamint 7 darab fa átültetésre került. Az átültetés a terület déli oldalán húzódó járda melletti hársfasor mellé történt. Az összes megtartandó fa esetében faápolási munkákat végeztünk.

A lakótelepi környezetbe ágyazott, enyhén lejtős zöldfelület rekreációs lehetőségét bővítve gyepes többfunkciós sporttér és fitneszterület alakult ki. Ezzel párhuzamosan a zöldfelületi elemeket is bővítettük, illetve a jellemző, de nem kiépített gyalogos közlekedési kapcsolatokat, azaz a kitaposott ösvényeket építettük meg járdának.

A terület északi oldalán, közvetlenül a szomszédos játszótér alatt helyeztük el a sportfunkciókat: egy sík felülettel rendelkező gyepes felületet, a játszótér mellett stabilizált burkolaton kültéri vandálbiztos fitneszeszközöket, valamint egy sakk asztalt. Helyet kapott egy pelenkázóval ellátott illemhely a fitnesztér mellett, ami a játszótérről is könnyen megközelíthető, és a meglévő játszótérről eddig hiányzott. A sporttéren kapott helyet egy ivókút és az okos oszlop, amely a park egész területére sugározza a wifi jelet, valamint kijelzőn keresztül az UV sugárzás erősségéről ad információt. Egy zárható boxokkal rendelkező, USB töltős padot is elhelyeztünk ezen a területen.

A parkon keresztül kelet-nyugat irányban létesült egy új gyalogos járda, pihenő padokkal kísérve. A járdák stabilizált burkolatot kapnak. Az eredetileg lejtős terep rendezésével vízszintes gyepes felületek, teraszok alakultak ki, amelyek a szabad játékra adnak lehetőséget. Az észak-dél irányú sétány mellett gazdagon virágzó biodiverz évelőágyást terveztünk. A sportfunkciók leárnyékolására új fasort és fás ligetet létesítettünk.

A tervezési terület alsó, dél-keleti részén kialakított teraszon a kutyásoknak biztosítunk teret a szabad kutyafuttatásra, ide 2 darab kutyaürülék gyűjtőt helyeztünk ki. A park teljes területén automata öntözőrendszer létesült, megtartva a meglévő talajcsapokat.

A kivágott fák pótlására elsősorban nagy lombkoronát nevelő, árnyékot biztosító díszfákat terveztünk. A terület alsó részén termő gyümölcsfák ültetését terveztük. A fákat öntözőzsákokkal láttuk el.

A terület nyugalmasabb részére, évelők, cserjék közelébe rovarhotel került kihelyezésre.

 

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Fotók: FŐKERT – Varga Dóra Ivett

Megosztás

Tulajdonos