Hírek

Ha ősz, akkor faültetés!

Indul az őszi faültetési szezon! Az elkövetkező másfél-két hónapban városszerte több helyen fogtok találkozni munkatársainkkal, akik több mint 1200 előnevelt, azaz iskolázott, koros fával gazdagítják a főváros fasorait és parkjait.

Több mint 100 helyszínen folynak majd a fasortelepítési munkálatok Budapesten. Sok olyan terület van, ahol csak néhány fát helyezünk a földbe, ám bőven akad olyan helyszín is, ahol nagyobb számban ültetünk. Ilyen például a XIX. kerületi Ady Endre út, ahol a fasorrekonstrukciós munka során a tavasszal balesetveszély miatt eltávolított fákat most pótoljuk, nem kevesebb mint 180 facsemetét telepítünk az üres fahelyekre. Több fafajból álló biodiverz fasort alakítunk itt ki, amely ellenállóbb a kártevőkkel és kórokozókkal szemben. A Római-part is több mint 130 facsemetével gazdagodik, itt is többféle fajt ültetünk, amelyek a vízparti környezetet kedvelik, többek között fehér fűzt (Salix alba ’Liempde’) és szívlevelű égert (Alnus cordata) is.

Néhány helyen a kártevőkre és kórokozókra való érzékenység miatt szükségessé vált, hogy más fafajjal pótoljuk a korábban balesetveszély miatt eltávolított egyedeket. Így van ez a III. kerületi Pacsirtamező utcában is, ahol a magaskőrisek (Fraxinus excelsior) többek között a kőrisvész és a farontó lepkék (Cossus sp.) kártételének estek áldozatul. Itt új fafajt próbálunk ki, egy olyan égerfajtát (Alnus x spaethii), amely a szárazabb környezetben is jól érzi magát, valamint jó várostűrő tulajdonságokkal és kevés kártevővel rendelkezik, így minden adott, hogy tartósan megmaradjon a területen.

A parkokban is megkezdődnek az ültetési munkák, a Margitszigeten például közel 150 fát fogunk elültetni ebben a szezonban, igen változatos fajösszetételben: lesznek köztük hússzínű vadgesztenyék (Aesculus x carnea ’Briotii’), sárga levelű lepényfák (Gleditsia triacanthos ’Sunburst’), páfrányfenyők (Gingko biloba) és díszcseresznyék (Prunus sargentii ’Accolade’) is.

Az erdősítés sem maradhat el idén ősszel: a hangsúly idén a IV. kerületi Farkaserdőn lesz, ahol a tervek szerint 7000 db erdészeti facsemetét ültetnek el a munkatársaink. Ezen a területen az idegenhonos, invazív fajok visszaszorításán dolgozunk, az ittlévő fehér akác ültetvényt fokozatosan felváltjuk őshonos kocsányos tölgyes állománnyal, miközben a terület erdővel borítottsága megmarad.

Az ültetést és felmérést követően a fákat a BP Fatárban is megtalálhatjátok majd.

Megosztás

Tulajdonos