HAJÓGYÁRI-SZIGET

A tervezési terület az Óbudai-sziget jelentős főútja mentén helyezkedik el.

Hét helyszínen, köztük a már átadott csepeli Tejút utcai parkban, újbudai Függetlenségi parkban és a 2020. június 15-én felavatásra kerülő óbudai Hajógyári szigeten újulnak meg a főváros zöldfelületei, illetve játszóterei, amelyek többek között sport és rekreációs funkciókkal bővülnek. A fejlesztések célja, hogy a fővárosiak generációtól függetlenül megújult környezetben és minél aktívabban tölthessék el szabadidejüket. A tervezést és a kivitelezést a FŐKERT Nonprofit Zrt. végezte a „Budapest 2019 – Európa Sport fővárosa” program keretében.

A Hajógyári szigeten egykoron kerített, burkolt sportpályák (2 salakos és egy aszfalt burkolatú) helyezkedtek el, azonban kihasználatlansága miatt a terület állapota leromlottá vált.

2019. tavaszán részletes fafelmérés készült, amely alapján megállapításra került, hogy a faállomány leromlott állapotú volt, így kiírásra kerültek a szükséges faápolási és egészségügyi fakivágási intézkedések. A cserje állomány nem volt jelentős, az elvadult, erősen elöregedett állomány lecserélésre került. A terület megközelítése két irányból történik, egyrészt az aszfaltburkolatú úttest felől, a buszmegállókhoz érkezve, másrészt a csúszdás játszótér felől, a kavicsburkolatú sétányhoz kapcsolódva. A bejárati útvonalak mentén burkolt pihenőhelyek alakítottunk ki, utcabútorokkal – padok, hulladékgyűjtők, kerékpártárolók -, valamint ivókúttal és illemhellyel. A terület meglévő szerkezetére alapuló burkolt kereszt tengelyre felfűzött sportterek rendszere akár tovább fejleszthető későbbi beruházásokkal.

A területen az egykori sportfunkció újraépítése volt a cél, beágyazva a parki környezetbe, minél több korosztályt és igényszintet megszólítva. A parkterület aktív rekreációs lehetőségét bővítve egy gumiburkolatos sportpálya, 2 gyepes röplabdapálya, ping-pong asztal, fitnesz tér, valamint burkolt és gyepes pihenőterek kerültek kialakításra, mindezt egy többszintes növényállománnyal ellátott pihenőparki környezetben.

Látványterv:

SPORTTEREK:
Az első sporttéren 2 röplabdapálya került kialakításra, a gyepben elhelyezett röplabdahálók telepítésével. A második sporttéren alakítottunk ki egy 15×28 m játéktérrel (plusz kifutó terület) rendelkező, öntött gumiburkolatú, többfunkciós sportpályát, foci kapuval, kosár palánkokkal. Szintén a második sporttérben, a gyalogos út másik oldalán kapott helyet egy fitnesztér, amelyet minden korosztály és sportolni vágyó igénybe tud venni. A gumiburkolatos téren egyszerre akár 20 főt is ki tud kiszolgálni a sporttér. A fitneszpark használatát segíti a pálya szélén található információs tábla, amelyen mindenki a számára megfelelő gyakorlatokat lesheti el edzettségi szintjének megfelelően. Itt került kihelyezésre a ping-pong asztal is.

A központi részre telepítettünk egy ivókutat és egy okos oszlopot, amely a park ezen területére sugározza a wifi jelet.
A multifunkciós sportpálya mellett helyet kapott egy teljesen automatizált, önkiszolgáló illemhely is, pelenkázóval, amely így a sziget összes parkhasználóját szolgálja.

A terület kertészeti kialakításának célja volt, hogy a park természetes hatású, a zöldfelületek fenntartása költségkímélő legyen. Emellett a tér esztétikai értékének növelése is hangsúlyos cél volt.

A sétányok és pihenők mentén 2 m széles biodiverz növényágyásokat, évelőmix kiültetését végeztük el, más- és más fajokat alkalmazva a napos és árnyéki területeken. A kivágott balesetveszélyes fák cseréjeképpen a sziget területén összesen 60 db (a sportparkban 23 db, a sziget teljes területén további 37 db) fa telepítésre került.

Az elhagyatott sportpályák elbontásakor több mint 3200 m2 burkolat elbontására került sor. Míg új korszerű vízáteresztő gumiburkolatok és stabilizált kavicsburkolatok kiépítésével kevesebb, csupán 1500 m2 felületet burkoltunk le, így 1700 m2-rel növekedett a zöldfelület a parkban.