Hírek

Idős platán faápolása a Kodály köröndön

Társaságunk 2016. szeptember 2-án befejezte a Kodály köröndön álló 150 éves platán faápolási munkáit. A munka elvégzésére a fa állapotának súlyos mértékű leromlása adott okot. Ha valaki csak távolról figyelte, akkor azt látta, hogy a fa hatalmas lombozata egészséges, dús. Azonban ha megnézték a fa tövét, akkor elborzadtak az ott látható nagy kiterjedésű odú láttán, és elgondolkodtak azon, hogy a fa hogyan tudja megtartani a korona súlyát.

Az, hogy a fa ilyen sokáig biztonságosan megmaradhatott a környezetének köszönhető, mert a tér szélárnyékos oldalán áll így a koronára nem hatott jelentős oldalirányú erőhatás.

A fa állapotát már hosszú ideje nyomon követjük, többször megvizsgáltuk. Mintegy nyolc éve fedeztük fel a gyökérnyak fölött a korhasztást okozó tapló termőtesteket (Ganoderma sp.). Sajnos a károsító ellen nem tudunk semmit tenni, nincs olyan csodaanyag, vagy technológia, amivel a korhasztását meg tudjuk állítani. Folyamatosan követtük a gyökérzetről történő gombafertőzés elterjedését, tehetetlenül néztük, ahogy újabb területeket kerít hatalmába és korhaszt el. A sok lakossági és hivatalos megkeresésre eddig nyugodt szívvel mondhattuk, hogy a fa még biztonságos. Azonban idén tavasszal már a korhadás kiterjedése oly mértékűvé vált, hogy a fa nem bírta el a kissé aszimmetrikus korona súlyát és megdőlt. A dőlés miatt a károsodott területre ható húzóerő megnőtt, és ezzel újabb kockázati tényező: a törzs törésének veszélye is megnőtt.

A fát tavasszal Fakopp 3D akusztikus tomográffal több rétegben megvizsgáltuk, és statikai elemzést végeztünk. A vizsgálat kimutatta, hogy a fa törésveszélye valóban megnőtt, a kritikus értéket megközelítette. A vizsgálatokról szakvéleményt készítettünk, amelyben a fa állapotán kívül annak történelmi és városképi szerepét is ismertettük. A fa veszélyes állapota két megoldást tett lehetővé: vagy kivágjuk a fát, vagy a korhasztás mértékét figyelembe véve radikálisan lecsökkentjük a korona felületét oly módon, hogy a súlypontot a gyökérnyak fölé helyezzük. Tekintettel a fa történelmi múltjára és elhelyezkedésére, mi ez utóbbit választottuk, vállalva, hogy ezzel csak időt nyerünk, hiszen a probléma megoldására, a korhadás megállítására nincs lehetőségünk.

A döntés után megkezdtük a faápolási munkák előkészítését. A fa elhelyezkedése miatt a tér ezen szakaszát teljesen le kellett zárnunk, megtiltva a parkolást, autó- és gyalogos közlekedést. A forgalomtecnikai zárás tervezése és kivitelezése is több hetet vett igénybe. Az autók természetesen a helyszínen maradtak, ezért ezeket el kellet szállíttatnunk. A fa mérete miatt speciális, 38 m magas kosaras autótóra volt szükségünk, ezt is rendelnünk kellet. Végül augusztus 16-án elkezdtük a munkát. A koronát két nap alatt tudtuk a biztonságos mértékűre csökkenteni, úgy, hogy aki nem látta régebben a fát, annak fel sem tűnik az, hogy meg volt metszve.

A koronacsökkentés után elkezdtük az odú kezelését. Először a korhadt területeket kellett feltárni. A fa törzsének alja oly mértékben elkorhadt, hogy lapáttal, ásóval mintegy másfél köbméter korhadékot szedtünk ki. A kitisztított üregbe három felnőtt férfi befért. A tisztítás közben előkerültek a múlt emlékei, a korhadékban több évtizeddel ezelőtt a fába vert szögeket, repeszeket találtunk. Az üreg belső falát speciális famaró géppel egyenesre alakítottuk, majd közel 30 liter fasebkezelő anyaggal lekezeltük.

Az odú aljában kulékavicsból drénréteget alakítottunk ki azért, hogy a pangó nedvesség nem károsíthassa tovább a fát.

Az odú nyílásait a külső behatolások miatt hálóval lezártuk.

A fa gyökérzónából a burkolatot felbontottuk, a területet jó minőségű termőfölddel feltöltöttük.

A munkánk során sokan kérdezték, hogy miért nem betonozzuk ki az üreget. Az odúk betonnal történő „plombálását” már mintegy 25 éve nem alkalmazzuk, mert bebizonyosodott, hogy a beton hőtágulása jelentősen eltér a fáétól, a kialakult hajszálvékony résben a levegő páratartalma lecsapódik, ami oldja a cementet, a kioldódott cement marja a fát, a két anyag közötti rés növekedik, így több pára jut be. Mondhatjuk, hogy egy “ördögi kör”.

Egyéb anyaggal sem tömjük be az odút, mert azt a korhadás nyomon követése érdekében ellenőriznünk kell.

A fa minél további megtartása érdekében kérjük a lakosság segítségét:

  • Kérjük, hogy a kutyákkal kerüljék el a fa gyökérzónáját. A kutya ürülék nem is olyan nagy probléma, mint a vizelet, amely a talajba mosódik, a benne található sav és a különböző ionok sejtméregként hatnak, ezzel megakadályozzák a gyökérzet regenerációját.
  • Kérjük, hogy a gyökérzónában található friss talajfeltöltést ne tapossák le, ezzel elkerülhető a talaj további tömörödése, biztosítható a légátjárhatósága.
  • Kérjük, hogy a fa kérgére, a fán található védő hálóra fokozottan figyeljenek, azokon sérülést ne okozzanak.

A fa ápolási munkái egy hétig tartottak, jelentős anyagi ráfordítással jártak, mindezt azért végeztük el, mert bízunk abban, hogy minél tovább életben tarthatjuk és sokáig gyönyörködhetünk a környék famatuzsálemében.

Megosztás

Tulajdonos