Hírek, kiemelt

Professzionális faátültető szolgáltatás

Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer. A folyamat gépesítésével a hibaszázalék csökkent, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot.
A FŐKERT gépparkja egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel is rendelkezik.

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

Mikor ültethetünk, illetve ültethetünk át nagy, akár 8-10 méter magas fát?

Új építkezés, beruházás során: 
Ha egy nagyobb méretű fa nem maradhat a helyén és lehetőség van az átültetésre, fel kell mérni az adott helyzetet. Megéri az átültetés? Mekkora a fa értéke? Mennyi az átültetés költsége? Túléli-e a fa az ültetést? Ezen tényezők elbírálása mindig egyedi. Sokszor nagy esély van az egészséges fák megmentésére, azonban vannak fajtól és gyökértípustól függő fák, melyeknek igen kicsi az átültetés lehetősége és eredményessége.

Faiskolában előnevelt alapanyagból való nagyméretű fa ültetése során:
A faiskolában megfelelően előnevelt, többször átültetett illetve visszavágott fákat akár 25-30 cm törzsátmérő és 8-10 m magasság esetén is biztonságosan lehet ültetni. Ez a folyamat eltér a hagyományos földlabda módszertől. Nincs külön földlabdázógép, daru és egyéb földmunkagép, nem mozog ki a fa a földlabdában, hanem egy gép emeli át a fát a helyéről, szállítja és ülteti el új helyére rövid időn belül.

A FŐKERT idősfa-átültető gépe:

Az elmúlt időszakban Budapest szerte többször zajlottak olyan építési-, fejlesztési beruházások, melyek a meglévő faállomány egy részének elkerülhetetlen kivágásával jártak. Annak érdekében, hogy kivágandó fák száma csökkenthető legyen, a FŐKERT egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg 2017. decemberében. A FŐKERT beruházását, melyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett faátültető géppel a FŐKERT magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa-átültetéseket.

Az idősfa-átültető gép alkalmazásával lehetőség nyílik arra, hogy azokat a fákat, melyeknek egészségi állapota lehetővé teszi, biztonsággal átültesse a FŐKERT a Főváros más – termőhelyi adottságokat tekintve arra alkalmas – pontjára. Így megőrizhetőek ezek a még átültethető, megfelelő egészségi állapotban lévő idős fák, melyek biológiai értékének pótlása csak több évtized múlva lenne megvalósítható, hiszen az új ültetésű növendék fák zöldtömege csak hosszú évek múlva éri el a kivágott idős fák zöldtömegét. A fák városi környezetben való nevelése az egyre terheltebb környezet miatt egyre hosszabb időt és költségráfordítást igényel, így az idős fák nehezen pótolható értéket képviselnek. A Fővárosi Kertészet számára elengedhetetlen minél több idős fa megmentése, akár átültetéssel is.

A faátültető gép méretei és teljesítménye:

A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy háromtengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak, akár parkokon belül, sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. A megfelelő technikai paramétereken túl a beszerzés során igen fontosnak tartottuk, hogy a gépjármű, motorikusan is megfeleljen a legújabb európai környezetvédelmi normák betartásának. A gép méretei és teljesítménye igen impozáns, hiszen közel 10 méter hosszú, 2,5 méter széles és a rajta lévő, éppen ültetésre váró fával együtt akár 26 tonna is lehet. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint 2 m³.

Kontakt:

FŐKERT 1073 Budapest, Dob utca 90.

Tel.: +36 20 334 0477

idosfaatultetes@fokert.hu

Szeretne többet megtudni a szolgáltatásról?

idosfaatultetes.hu

 

Megosztás

Tulajdonos