Hírek

Így mentjük a vadgesztenyefákat

 

A vadgesztenyék meghatározó városképi elemei fővárosunknak. Egyszerű szaporíthatósága és az urbánus körülményekhez jó alkalmazkodó képessége miatt a múlt században sok helyen telepítették. Hatalmas lombtömege és attraktív virágzata tavasszal napok alatt zöldítik és dekorálják a várost.

Sajnos a 1990-es évek vége felé ez az idill néhány év alatt  komoly veszélybe került, egy a tudomány számára is ismeretlen új invazív kártevő, a vadgesztenyelevél-aknázómoly (Cameraria ohridella) megjelenése miatt, mely ellepte a városi zöldterületek, parkok, útmenti fasorok vadgesztenyefáit. A kártevők tömeges elszaporodása a levelek barnulásával, majd a lombkorona elvesztésével jár, arról már nem is beszélve, hogy az óvódások ősszel alig találnak gesztenyét a fák alatt.

A főváros számos pontján található fehérvirágú vadgesztenyefa, amelyből jelenleg mintegy 4.000 darab a FŐKERT fenntartásában van.

A fák permetezése azonban komoly kihívást jelentett a szakemberek számára, mert közterületen nagyon kevés növényvédő szer alkalmazható az emberek védelme érdekében.

Többek között emiatt is a kártevők elleni küzdelemben idén kivezettük a vegyszeres eljárásokat, és a gesztenyefák védelmében is az injektálásos módszert alkalmazzuk.

A fainjektálás során a szakemberek a fák törzsébe juttatják a növényvédő szereket, amelyek a fatestben a gyökér felől a lombkorona irányába szállítódó vízzel keverednek, és így a fa leveleibe is eljutnak. Az eljárás során a legkisebb sérüléssel járó fúrásmentes technológiát alkalmazzuk a fák törzsének minimális sebzéséért.

A kezelés a vadgesztenyelevél-aknázómoly ellen 95 százalékos védelmet biztosít, amelynek a kezelést követő évben is biztos hatása van.

A módszer előnye továbbá, hogy az injektálás a vadgesztenye egyéb jelentős kórokozói (guignardia, lisztharmat) elleni védelemre is kiterjed.

Amíg 2018-ban és 2019-ben még csak 200-200 darab vadgesztenyefa injektálására került sor, az idei évben már nagyságrendekkel több beavatkozás történt. 2020 tavaszán 692 db vadgesztenyefát kezeltünk ezzel a módszerrel,  az elkövetkező őszi időszakban a tervek szerint további 1025 db fa injektálása valósul meg.

Fotók: FŐKERT Nonprofit Zrt.

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

Tulajdonos