Hírek

Kezdődik a vadgesztenyefák tavaszi permetezése

2021. április végén megkezdjük a fővárosi parkok és fasorok fehérvirágú vadgesztenyefáinak aknázómoly elleni permetezését.

A tél végén elvégeztük a lemosó permetezést, amellyel megakadályoztuk a kártevők felszaporodását a fás szárú növényeken, most – tavasz kezdetén – pedig az éves növényvédelmi program második lépcsője következik: a vadgesztenyelevél-aknázómoly elleni permetezés.

Miért van erre szükség?

Mert a hazánkban 1997 óta felszaporodott kártevő a fehérvirágú vadgesztenyefa állomány korai levélbarnulását, lombhullását, hosszabb távon pusztulását is okozhatja. Budapest parkjait és fasorait mintegy 19.000 db fehérvirágú vadgesztenyefa díszíti. Ebből a FŐKERT jelenleg mintegy 1.500 db parkfát és közel 2.500 db sorfát gondoz.

A vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzása általában április első felében indul meg. Miután a megtermékenyített nőstények a levelek színére rakják a tojásaikat, az abból kifejlődő fiatal lárvák berágják magukat a levél bőrszövete alá, majd táplálkozásuk nyomán kialakulnak a kezdetben kör alakú aknák. A károsított levelek erősen megbarnulnak, összezsugorodnak, majd idő előtt lehullnak.

A FŐKERT a jelenlegi vadgesztenyelevél-aknázómoly elleni védekezés során elsősorban a parkfákat, illetve azokat a fiatalabb utcai sorfákat kezeli, melyek a kis törzsátmérőjük miatt még nem részesülhetnek injektálásban. A permetlé gombaölő szert is tartalmaz a legjelentősebb kórokozók ellen (guignardia, lisztharmat).

A használt permetszer közterületi felhasználásra engedélyezett – az alapvető szabályokat betartva – az emberi szervezetre nem káros.

A permetezés ütemterve innen letölthető.

FŐKERT

 

Megosztás

Tulajdonos