Hírek

Folytatjuk a platánfa mentését a Kodály köröndön

Társaságunk szakemberei ismét gondoskodtak a Kodály köröndön álló platánfa odvának tisztításáról és megóvásáról.

A több mint 150 éves fa belsejében egy hatalmas odú található. Az odú, amelyben több ember is elfér állva, a fa 2016-os kitisztítása és odúkezelése után jött létre. Nagyon érdekes élmény és látvány egy ilyen hatalmas és öreg fa belsejében lenni, ám ez a fának nem tesz jót. Hogy minél tovább megőrizhessük ezt a két világháborút is megélt fát, meg kell óvnunk minden külső behatástól, ezért szakembereink egy különleges, ide tervezett fém ráccsal zárták le az odú bejáratát.

A Kodály köröndön álló, juharlevelű platánfa magassága megközelíti a 30 métert, átlagos koronaátmérője 34 méter és egyike Budapest nevezetes fáinak.

A fa ültetési időpontját nem ismerjük pontosan, de a főváros dokumentumfotósai által megörökített felvételek alapján tudjuk, hogy 1883-ban az Andrássy úti fasor ültetésekor már 15-18 éves fejlettségnek megfelelő koronával rendelkezett.

1883. Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

2020.

Átélte a két világháborút, több gazdasági válságot, valamint többszöri út és járda felújítást.

A 2016. évben a fa állapota kritikusan megromlott, ezért szakembereink egy komplex és mindenre kiterjedő vizsgálatot és szakvéleményt készítettek, majd ez alapján elvégezték a fa kitisztítását, az odú kezelését, a korona könnyítését. Érdekesség, hogy a korona biztonságos mértékű csökkentése két napot is igénybe vett, az odútisztítás során pedig három köbméter korhadék került eltávolításra, amelyből a múlt emlékei – szögek, repeszek – is előkerültek. (A 2016. évi faápolási munkálat részleteiről itt olvashatnak: https://www.fokert.hu/platanfa-mentes-a-kodaly-korondon/.)

2019-ben a sajtó hírt adott arról, hogy a fa odúja emberek lakóhelyévé is vált. Ez növelte a fa kitettségét, ezért az odúzárással történő kezelésére szakembereink a fa számára nem káros, de biztonságos védelmet nyújtó rácsot terveztek.

2020 április 24-én tehát a fa odúját szakembereink ismét kezelték, újra lezárták, hogy a szokásos rovarok és kisállatok ellen védő háló mellett az egyéb külső behatolásokkal szemben is védelmet nyújtson.

A koronakönnyítés az őszi hónapokban újra időszerűvé válik, amelyről előzetesen értesítjük a lakosságot.

Bízunk benne, hogy ezáltal még néhány évig meg tudjuk őrizni a Kodály köröndön ezt a nagy történelmi múlttal rendelkező platánfát!

 

Megosztás

Tulajdonos