Hírek

Környezetvédelmi akció a Gesztenyéskertben

Immár huszonötödik alkalommal nagy sikerrel zajlott le 2017. november 19-én  a Gesztenyéskert fáinak megmentését célzó esemény. A FŐKERT négy előnevelt, az aknázómolynak ellenálló gesztenyefát ajánlott fel az akcióhoz. 

Parkjaink, fasoraink egyik jellemző fafajtájának, a vadgesztenyének az 1990-es évek elejéig nem volt számottevő kórokozója, károsítója, és a városainkban tapasztalható egyre növekvő környezeti terhelést is jól tűrte, viszont a 1990-es évek Európájában rohamosan terjedt el egy, a keskenyszárnyú molyok családjába tartozó vadgesztenyelevél-aknázómoly. A faj károsítása következtében a fák levelén június elejétől kezdve mind nagyobb sárgásbarna, elhalt foltok tűnnek fel. A vadgesztenyelevél-aknázómoly nemzedékek kifejődésének nyomán a fák augusztus közepére levélzetük nagy részét elvesztik, gyakran másodvirágzásra kényszerülnek.

Társaságunk évente lombfakadást követően májusban mintegy 4 000 db vadgesztenyefát permetez környezetet nem terhelő, csak a célszervezetre ható közterületen felhasználható vedlést, kitinszintézist gátló​ hatásmódú növényvédő szerrel. Az őszi nemzedék hernyói báb alakban a lehullott levélben telelnek át. A FŐKERT Nonprofit Zrt. által vállalt köztisztasági feladatok között szerepel a parkokban keletkező lomb összegyűjtése és elszállítása is. A vadgesztenye lombjának közösségi összegyűjtése környezettudatos gondolkodásra nevel, felhívva a figyelmet a gesztenyefák megmentésére. A 2017. november 19-i környezetvédelmi akciót Társaságunk szerszámokkal, zsákokkal, a bezsákolt lomb összegyűjtésével és négy előnevelt, az aknázómolynak ellenálló gesztenyefával támogatta, mely idén is jó hangulatban, sikeresen zajlott a Gesztenyéskertben.

Megosztás

Tulajdonos